Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaande middenstandswoning in Oosterland

Woonhuis

Rijksweg 16
4307LG Oosterland (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1905 1905 ca. 1905


Beschrijving van Vrijstaande middenstandswoning

Inleiding Vrijstaande middenstandswoning, rond 1905 in opdracht van de heer S.J. de Rijke gebouwd aan de doorgaande weg van Zijpe naar Zierikzee. De woning is uitgevoerd in overgangsstijl. Dit type verdiepingloze langsgevelwoning met opgaand middengedeelte of middenrisaliet met top boven de entree, is in varianten karakteristiek voor de vroeg twintigste eeuwse woningbouw van de gegoede burgerij en rentenierende boeren aan de uitvals- en verbindingswegen op Schouwen-Duiveland. Het losstaande schuurtje achter de woning is niet in de bescherming opgenomen. Omschrijving De gevels van de vijf traveeen brede woning zijn opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband (zijgevels) en staandverband; de voorgevel is verlevendigd met gele bakstenen ontlastingsbogen, driepas en hoeken in de risaliet-top, tegels in de boogtrommels en groene, geglazuurde bakstenen profiellijsten. De geprofileerde bakgoten worden gedragen door geprofileerde klossen, waartussen zich een lijst van gele profielstenen bevindt. De woning is voorzien van houten T-type schuiframen met glas-in-lood bovenramen; in de toppen van de zijgevels een drielicht kozijn met driehoekig opgeknikt middendeel. Het drielichtkozijn in de westgevel heeft een vernieuwd middenvenster; daaronder op de begane grond openslaande deuren, ter vervanging van een venster. De entree bevindt zich in een nis in de risaliet en is uitge- voerd met een rijke voordeur met ijzeren raamhekjes en een glas-in-lood bovenlicht. Het zadeldak met Philibertspant, met een dwarskapje over de risaliet, bezit overstekken met uitgezaagde en gedecoreerde windveren en dito makelaars en makelaar-achtige elementen tegen de onder-uiteinden van de windveren; gedekt met zwarte en geglazuurde tuile du nord. In het interieur zijn nog verschillende elementen uit de bouwtijd aanwezig, onder andere enkele stucplafonds op de begane grond, schouw met tegelwerk in de linker voorkamer op de begane grond en een originele trap in de hal. Waardering Woning, met voor de streek en de bouwtijd karakteristieke, herkenbare architectuur. Een van de rijkste en gaafste vertegenwoordigers van een op Schouwen-Duiveland meer voorkomende woningtype. Als zodanig een object van architectuur- en cultuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496150
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaande middenstandswoning in Oosterland

Oosterlandse Molen

Molenweg 28
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Korenmolen. Grondzeiler: ronde gele bakstenen bovenkruier, 1752.

Gasthuis. Langgerekt gebouw, middenpartij gevel met halfrond fronton met lofwerk. Stichtingssteen en twee wapens

Sint Joostdijk 29
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Gasthuis. Langgerekt gebouw uit 1754, middenpartij gevel met halfrond fronton met lofwerk. Stichtingssteen en twee wapens.

Kerktoren met zadeldak en aan de toren verbonden westgevel

Torenplein 5
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Kerktoren met zadeldak en aan de toren verbonden westgevel plm 1400. Sedert kerkbrand 1612 losstaand. Klokkenstoel met twee klokken van W. B..

De Ned.Herv.Kerk Sint Jodocus

Torenplein 1
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
De Ned.Herv.Kerk, plm 1500. Baksteenbouw met banden in de gevels en met hoekblokken aan de beren van het koor. Koor van drie travee├źn en 5/..

Nieuwerkerkse Molen

Magnoliastraat 17
Nieuwerkerk (Gemeente Schouwen Duiveland)
Ronde stenen korenmolen, grondzeiler, belttype, 1884.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)