Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot, vrijstaand woonhuis, voormalige Nederlands Hervormde pastorie, met neo-barokke details in Sirjansland

Kerkelijk Gebouw

Lageweg 15
4308AG Sirjansland (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1874


Beschrijving van Groot, vrijstaand woonhuis, voormalige Nederlands Hervormde pastorie, met neo-barokke details

Inleiding Groot, vrijstaand woonhuis, voormalige Nederlands Hervormde pastorie, met neo-barokke details, volgens gedenksteen gebouwd in 1874. De na 1953 toegevoegde aanbouw met zadeldak aan de achterzijde en de garage komen niet voor bescherming in aanmerking. Omschrijving Het pand heeft een geheel gepleisterde langsgevel van vijf traveeen breed met een begane grond en een mezzanino; vereenvoudigde gootlijst. Op de begane grond geprofileerde kozijnomlijstingen met kuifje; tussen de kozijnen rustica-blokken. Alle oorspronkelijke kozijnen zijn uitgevoerd met afgeronde schouders. De middenentree is voorzien van een geprofileerd kalf en een bovenlicht met levensboom, geflankeerd door tot H-type vereenvoudigde schuiframen. In de mezzanino bevinden zich zeer lage ramen. In de linker zijgevel o.a. T- en H-type schuiframen en een drielicht kozijn met hoger opgaand middendeel in de top; een venster is vernieuwd. In de achtergevel eenvoudige raamomlijstingen. Het met rode, geglazuurde tuile du nord gedekte zadeldak bezit Philibertspanten. Het dak loopt links tegen een later opge- hoogde topgevel aan en is rechts voorzien van een overstek met windveren en uitgezaagde makelaar. Het interieur is na de overstroming van 1953 grotendeels gerenoveerd. Waardering Wat betreft stijl, voor Zeeland een nagenoeg uniek, in hoofdzaken gaaf pand met bijzondere, monumentale architectuur, als zodanig van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang voor het aanzien van het dorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496143
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groot, vrijstaand woonhuis, voormalige Nederlands Hervormde pastorie, met neo-barokke details in Sirjansland

Ten noorden van Sirjansland gelegen boerderijwoning

Dillingsweg 12
Sirjansland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Ten noorden van Sirjansland gelegen BOERDERIJWONING daterend uit de eerste helft van de achttiende eeuw (mogelijk iets ouder gezi..

Vrijstaande middenstandswoning

Rijksweg 16
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding Vrijstaande middenstandswoning, rond 1905 in opdracht van de heer S.J. de Rijke gebouwd aan de doorgaande weg van Zijpe naar Zier..

Oosterlandse Molen

Molenweg 28
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Korenmolen. Grondzeiler: ronde gele bakstenen bovenkruier, 1752.

Gasthuis. Langgerekt gebouw, middenpartij gevel met halfrond fronton met lofwerk. Stichtingssteen en twee wapens

Sint Joostdijk 29
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
Gasthuis. Langgerekt gebouw uit 1754, middenpartij gevel met halfrond fronton met lofwerk. Stichtingssteen en twee wapens.

De Ned.Herv.Kerk Sint Jodocus

Torenplein 1
Oosterland (Gemeente Schouwen Duiveland)
De Ned.Herv.Kerk, plm 1500. Baksteenbouw met banden in de gevels en met hoekblokken aan de beren van het koor. Koor van drie travee├źn en 5/..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)