Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Torenstation elektriciteitsverdeling in Oud Vossemeer

Nijverheid Industrie

Patrijzenweg 28
4698AB Oud Vossemeer (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Torenstation elektriciteitsverdeling

Inleiding Torenstation voor electricteitsverdeling met dienstwoning, in verband met de aansluiting van Tholen en Sint Philipsland op het electriciteitsnet, rond 1927 aan de dorpsrand gebouwd in een sobere, zakelijk-traditionele trant. De electriciteit werd verkregen via de voedingskabel uit Nieuw-Vossemeer. Omschrijving Zowel de woning als het bedrijfsgedeelte is uitgevoerd met sobere gevels, opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in halfsteens- resp. staandverband. Het bedrijfsgedeelte is voorzien van enig siermetselwerk in zwartige baksteen rond de gevelopeningen en bezit de, voor dit type bebouwing karakteristieke, lage tweelichtramen en zware deur met bijzonder, oorspronkelijk beslag. In de toppen en aan de zijgevels bevinden zich nog de aansluitpunten voor het verdwenen bovengronds electriciteitsleidingennet. Tegen de achtergevel van het bedrijfsgedeelte, dat momenteel als transformatorgebouw in gebruik is, bevindt zich een kleine, aanbouw met plat dak, voormalige kantoor/werkplaats. De ramen en deuren van de woning zijn sterk vereenvoudigd, zonder onderverdelingen of roedeverdelingen. De woning en het bedrijfsgedeelte bezitten zadeldaken met de nokken dwars op de straat, gedekt met rode groefpannen; het dak van het bedrijfsgedeelte is voorzien van wolfseinden; sobere houten boeiboorden en windveren. Waardering Bijzondere combinatie van voormalige dienstwoning en torenstation; het bedrijfsgedeelte in, voor Zeeland, unieke afmetingen en vormgeving, is door karakteristieke details duide- lijk als een gebouw van het electriciteitsbedrijf herkenbaar. Het bedrijfsgedeelte weerspiegelt de wijzigingen in het distributie-systeem van dit, voor de ontwikkeling van de streek belangrijke, nutsbedrijf. Als zodanig een complex van cultuur-historische en zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496135
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Torenstation elektriciteitsverdeling in Oud Vossemeer

R.K. Kerk

Dorpsweg 7
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
R.K. KERK. Zaalkerk, in 1841 gesticht met financiele bijstand van Koning Willem I; boogvensters, voorgevel met blindnissen en een torentje ..

Pastorie

Dorpsweg 9
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Inleiding Rooms katholieke pastorie, rond 1872 in opdracht van het bestuur van de Sint Willibrordusparochie gebouwd in een aan de waterstaa..

Nederlands Hervormde Kerk

Ring 10
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
N.H. Kerk. 15e eeuws eenbeukig kerkgebouw met driezijdige sluiting en eind 15e eeuws dwarspand. Preekstoel XVII B met koperen lezenaar 1769...

Ambachtshuis

Raadhuisstraat 5
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Ambachtshuis. Vrijstaand (in 1896 het huidige raadhuis aangebouwd) rechthoekig gebouw, met voorgevel in overgangsvormen Lodewijk XV-Lodewijk..

Pand beschermd vanwege smeedijzeren gevelbekroning in de vorm van een gestileerd kruis met in de top als windvaan een ruiter

Raadhuisstraat 15
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Pand beschermd vanwege smeedijzeren gevelbekroning in de vorm van een gestyleerd kruis met in de top als windvaan een ruiter, waaronder de i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Torenstation elektriciteitsverdeling in Oud Vossemeer

Foto's (1)