Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Post- en Telegraafkantoor in Stavenisse

Gebouw

Poststraat 2
4696BB Stavenisse (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1921


Beschrijving van Post- en Telegraafkantoor

Inleiding Relatief fors, voormalig Post- en Telegraafkantoor met dienst- woning, in 1920/'21 als vervanging van het oude postkantoor gebouwd in rationalistische trant. Aan de Poststraat bevindt zich het postkantoor (sinds oktober 1992 buiten gebruik) en aan de Kerkstraat twee woningen. Omschrijving Sober uitgevoerd, grotendeels verdiepingloos bouwwerk met gevels opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband. Natuurstenen vensterdorpels op de begane grond. Enig siermetselwerk in de geveltoppen. Boven de kantoor-entree aan de Poststraat, opgenomen in een topgevelgedeelte, een natuurstenen tableau met opschrift "Post- en Telegrafie". De kantoor-entree is voorzien van een houten panelendeur met bovenlicht met smeedwerk raamhekje en smalle zijlichten met roedeverdelingen. In de overige gevels reeksen slanke, houten kruiskozijnen met 1-paneels luiken voor de onderramen. Aan de Kerkstraat bevinden zich de twee sobere ingangen van de woningen en een kleine uitbouw onder een met pannen gedekt schilddakje. De zuidelijke woninggevel is deels uitgevoerd als topgevel, deels als langsgevel met verdieping waar tegen een rechthoekige uitbouw met gemetselde balustrade; tuindeur met zijlichten en draairamen in de uitbouw; balkondeur met zij-lichten boven de uitbouw en een stolpraam met luiken in de geveltop. Het pand is voorzien van een U-vormig omgezet schilddak met dwarskappen aan de noordelijke en zuidelijke gevel, gedekt met rode, verbeterde hollandse pannen en voorzien van soberehouten boeiboorden, windveren en dakkapellen. Waardering Als gaaf bewaard gebleven en in Zeeland zeldzaam voorbeeld van een fors Post- en Telegraafkantoor uit de twintiger jaren in een dorp, is het pand van belang uit cultuur- en architectuur-historisch oogpunt en uit oogpunt van de geschiedenis van het Post- en Telegraafwezen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496118
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Uithangbord van een gedeeld postkantoor met een Brunafiliaal in Haren

Het postkantoor was in Nederland een plaats waar men post- en girodiensten aanbiedt, alsmede enkele diensten die historisch door postkantoren worden aangeboden, zoals het verstrekken van sportvisaktes en het overschrijven van auto's op de naam van een andere eigenaar. De postkantoren werden beheerd door Postkantoren B.V., een joint venture van PostNL en ING Bank, de rechtsopvolgers van het voormalige PTT Post en de Postbank.

In 2008 waren er nog 250 'grote postkantoren' naast 1.850 'verkooppunten' - de vroegere postagentschappen in winkels zoals Bruna, Primera en supermarkten. In 2008 besloten TNT Post en ING alle postkantoren te sluiten. Met de sluiting van het postkantoor aan de Utrechtse Neude op 28 oktober 2011 is dit proces afgerond.[1] Op 14 november 2018 sloot PostNL het allerlaatste postkantoor aan het Kerkplein in Den Haag.[2]Het aantal verkooppunten was intussen uitgebreid van 1.850 naar 2.600. De verkooppunten richten zich uitsluitend op posthandelingen.

Geschiedenis

Paalhuis te Amsterdam
Het voormalige Hoofdpostkantoor te Amsterdam, anno 2015 Magna Plaza.
Interieur postkantoor aan de Neude in Utrecht

Vanaf het begin van de geregelde postdiensten was het woonhuis van de postmeester de plaats waar de post werd afgeleverd. Daar kon zij ook worden afgehaald, want de postbezorger kwam pas later. Bovendien moest de geadresseerde betalen voor zijn post. Hij klopte aan bij een luikje (loket) in de muur, en stond dus buiten terwijl hij werd geholpen. Eén van de eerste gebouwen in Nederland, dat vanaf het midden van de 16e eeuw dienstdeed als plaats waar brieven konden worden afgegeven en opgehaald, was het Paalhuis in Amsterdam.

De Postwet van 1850 bepaalde, dat elke gemeente een postkantoor diende te krijgen. De kantoren in grotere plaatsen werden vaak ontworpen door de Rijksbouwmeester. C.H. Peters bijvoorbeeld ontwierp 120 postkantoren, waaronder het voormalige hoofdpostkantoor in Amsterdam. Honderd jaar na de invoering van de Postwet telde Nederland zo'n 2.000 postkantoren. Postkantoren fungeerden behalve voor post-, telegraaf- en telefoniezaken ook als publiekskantoor voor de Rijkspostspaarbank en de Postcheque- en Girodienst. Allemaal overheidstaken die zijn geprivatiseerd. Na het samenvoegen van de Postbank met de ING Bank werden de Postbank-klanten geacht gebruik te maken van de kantoren van de ING Bank. ING Bank breidde daartoe haar kantorennet uit.

Sinds 1926 waren er ook postagentschappen. Kantoorboekhandels of andere particuliere ondernemingen namen er een postloket bij, en kregen per handeling een vergoeding van aanvankelijk 2 cent.

Zie ook

Externe links

Bronnen


Monumenten in de buurt van Post- en Telegraafkantoor in Stavenisse

Nederlands Hervormde Kerk

Van der Lek de Clercqplein 2
Stavenisse (Gemeente Tholen)
N.H.Kerk van 1910, op de monumentenlijst geplaatst vanwege interieuronderdelen: Grafmonument van Tuyl van Serooskerken (plm 1670) uitgevoerd..

Toren Nederlands Hervormde Kerk

Van der Lek de Clercqplein 4
Stavenisse (Gemeente Tholen)
Toren der N.H.Kerk. Eenvoudige bakstenen toren uit 1672. Vierkanten onderbouw waarop een achtkant bekroond door een open koepeltje.

Pand met gecementeerde puntgevel, oorspronkelijk een trapgevel

Voorstraat 17
Stavenisse (Gemeente Tholen)
PAND met gecementeerde puntgevel, oorspronkelijk een trapgevel. Gebeeldhouwd kopje van de oorspronkelijke toppinakel nog aanwezig alsook va..

Pand met tuitgevel aan de voorstraat

Voorstraat 28
Stavenisse (Gemeente Tholen)
Pand met tuitgevel aan de Voorstraat. De met een rollaag van latere datum afgedekte gevel heeft een jaartalsteen (cartouche) 1656. Schuifven..

Pand met trapgevel

Voorstraat 29
Stavenisse (Gemeente Tholen)
Een pand met trapgevel. De treden gedekt met natuurstenen dekplaten bekroond met driehoekig topstuk. In de geveltop een sieranker en een gev..

Kaart & Routeplanner