Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kleine, eenvoudige, traditionele arbeiderswoning in Stavenisse

Woonhuis

Buurtweg 8
4696RV Stavenisse (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Kleine, eenvoudige, traditionele arbeiderswoning

Inleiding Nabij Stavenisse aan een plattelandsweg, op ruim erf gelegen, kleine, eenvoudige, traditionele arbeiderswoning, in 1883 gebouwd voor J.C. Droogendijk, landbouwer. Omschrijving Het een bouwlaag hoge langsgevel woonhuis bezit een zadeldak met een aankapping aan de achterzijde. Het pand is opgetrokken uit gele ijsselsteentjes en bezit aan de rechterzijde een gepleisterde zijgevel. In de voorgevel bevindt zich een (vernieuwd) houten schuifraam met roedeverdeling in het bovenlicht, behangen met houten luiken en een houten voordeur met laag bovenlicht. Boven de voordeur een gedenksteen met jaartal: De eerste steen gelegd door J. Droogendijk 25 aug. 1883. Aan de voorgevel een eenvoudige bakgoot op houten gootklosjes. In de zijgevel een houten schuifvenster in de achterbouw en een klein topvenster. De achteraanbouw onder de aankapping is van jongere datum (ca. 1920-1930). Het dak is gedekt met rode hollandse pannen. In het interieur zijn ondermeer twee bedsteden, een voorraadkast en een schouwtje van belang. Waardering Woning van cultuurhistorische waarde als een van de laatste, architectonisch grotendeels gave, karakteristieke arbeiderswoningen op het platteland. Als zodanig een object met zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496090
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kleine, eenvoudige, traditionele arbeiderswoning in Stavenisse

Fundering kasteel

Het Bos
Stavenisse (Gemeente Tholen)
Kasteelterrein. Restanten van de fundering van een 16e eeuws kasteel en van de v.m. gracht rondom het kasteelterrein.

De Stove, raadhuis

Voorstraat 42
Stavenisse (Gemeente Tholen)
Vrijstaand rechthoekig gebouw, in gedenksteen gedateerd 1868, v.m. Raadhuis. Schilddak met hoekschoorstenen. De schuifvensters hebben in de ..

Stavenisser Molen

Molendijk 72
Stavenisse (Gemeente Tholen)
KORENMOLEN. Ronde, stenen bovenkruier zonder stelling, 1801, met gevelsteen.

Pand met tuitgevel aan de voorstraat

Voorstraat 28
Stavenisse (Gemeente Tholen)
Pand met tuitgevel aan de Voorstraat. De met een rollaag van latere datum afgedekte gevel heeft een jaartalsteen (cartouche) 1656. Schuifven..

Pand met trapgevel

Voorstraat 29
Stavenisse (Gemeente Tholen)
Een pand met trapgevel. De treden gedekt met natuurstenen dekplaten bekroond met driehoekig topstuk. In de geveltop een sieranker en een gev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kleine, eenvoudige, traditionele arbeiderswoning in Stavenisse