Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Oud Vossemeer

Kerkelijk Gebouw

Dorpsweg 9
4698RD Oud Vossemeer (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Pastorie

Inleiding Rooms katholieke pastorie, rond 1872 in opdracht van het bestuur van de Sint Willibrordusparochie gebouwd in een aan de waterstaatsstijl verwante architectuur naar ontwerp van architect C. van Genk. De pastorie is direct naast de rooms katholieke kerk (Rijksmonument) uit 1841 gelegen. Als aannemer wordt Hoppenbrouwer genoemd. Na de bouw van deze pastorie werd de oude pastorie bij de kerk getrokken. Omschrijving Blokvormig, 5 travee├źn breed bouwvolume met verdieping; streng symmetrische opzet en geheel gepleisterde lijstgevels. De voorgevel bezit als hoofdgevel hoeklisenen en een middenrisaliet, afgesloten door een driehoekig fronton, waarin de entree met natuurstenen omlijsting en bordestrap is opgenomen. Voorts is deze gevel gedecoreerd met vensteromlijstingen, pleisterwerk decoraties onder de verdiepingramen, natuurstenen cordonlijst, plint en borstweringpanelen en een bloklijst in het hoofdgestel. Houten kozijnen met afgeronde schouders, voorzien van schuiframen met 4-ruits onderramen en glas-in-lood bovenramen. Het tentdak is gedekt met gesmoorde tuile du nord en voorzien van een met zink beklede nokpiron. De gepleisterde achtergevel bezit een middenrisaliet met ingang en enige originele vensters; overige vensters vernieuwd. Het interieur stamt grotendeels uit de bouwtijd met ondermeer op de begane grond rijke originele stucplafonds met gedetailleerd middenmotief in linker en rechter voorkamer en rechter achterkamer. Rechter voor- en achterkamer met tussendeuren. In de benedenhal ondermeer gepleisterde wanden met gestucte pilasters; in de bovenhal sober stucplafond. Kelder met gemetselde gewelfjes met stalen ribben. Waardering Monumentale en architectonisch karakteristieke negentiende eeuwse pastorie, behorend tot een negentiende eeuws katholiek kerkcomplex, als zodanig van cultuur- en architectuurhistorische- en ensemble waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496075
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Oud Vossemeer

R.K. Kerk

Dorpsweg 7
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
R.K. KERK. Zaalkerk, in 1841 gesticht met financiele bijstand van Koning Willem I; boogvensters, voorgevel met blindnissen en een torentje ..

Torenstation elektriciteitsverdeling

Patrijzenweg 28
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Inleiding Torenstation voor electricteitsverdeling met dienstwoning, in verband met de aansluiting van Tholen en Sint Philipsland op het el..

Nederlands Hervormde Kerk

Ring 10
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
N.H. Kerk. 15e eeuws eenbeukig kerkgebouw met driezijdige sluiting en eind 15e eeuws dwarspand. Preekstoel XVII B met koperen lezenaar 1769...

Pand beschermd vanwege smeedijzeren gevelbekroning in de vorm van een gestileerd kruis met in de top als windvaan een ruiter

Raadhuisstraat 15
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Pand beschermd vanwege smeedijzeren gevelbekroning in de vorm van een gestyleerd kruis met in de top als windvaan een ruiter, waaronder de i..

Ambachtshuis

Raadhuisstraat 5
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Ambachtshuis. Vrijstaand (in 1896 het huidige raadhuis aangebouwd) rechthoekig gebouw, met voorgevel in overgangsvormen Lodewijk XV-Lodewijk..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)