Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Oud Vossemeer

Boerderij

Molenweg 54
4698PM Oud Vossemeer (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Schuur

Omschrijving De dwarsdeelschuur is opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van verdiepte muurvelden in de kopgevels. De ontlastingsbogen zijn in rode en zwarte baksteen uitgevoerd. De langsgevel is opgebouwd uit sinds ca. 1912 grijsblauw geschilderde gepotdekselde houten delen en heeft drie stel grijsblauwe houten mendeuren met klinket en een stel wagenhuisdeuren. De achter-langsgevel bezit een tiental zwart geteerde, gedeelde staldeuren met bovenlichten. In de zuidelijke kopgevel eveneens vier van dergelijke staldeuren. De noordelijke kopgevel is voorzien van diverse deuren, terwijl beide kopgevels in de top een houten venster met opgeknikte bovendorpel en roedeverdeling hebben. Het zadeldak van de schuur is gedekt met rode tuile du nord en bezit een dakoverstek met witte, uitgezaagde makelaar. Het interieur van de 43 meter lange, 14,5 meter brede en 12,5 meter hoge dwarsdeelschuur is vrijwel geheel intact. Aan de zuid- en westzijde bevinden zich ondermeer paardenstallen, veulenstal, koeienstallen, kalverstal; de meeste stallen zijn kompleet met ruif, etensbak, etc. Voorts ondermeer diverse dorsvloeren, opslagruimten, een gareelberging voor paardentuig, een wagenhuis. Boven het wagenhuis bevindt zich de graanzolder. Waardering De schuur is van belang als opvallend en functioneel onderdeel van het complex. Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur is vrijwel geheel in originele staat, waardoor het object zeldzaamheidswaarde heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 496029
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schuur in Willeskop
Tiendschuur van de abdij van Herkenrode
Een oogstschuur op de Keutenberg in Schin op Geul
Een 19e-eeuwse 'Hollandse' schuur in de VS
Een 'Hollandse' kapschuur in Engeland

Een schuur is een veelal vrijstaand gebouw, dat gebruikt wordt om goederen of voedsel in op te slaan, en ook als werkruimte kan dienen, maar niet als woning bedoeld is.

Schuren bestaan in allerlei vormen en stijlen. De bouwstijl van landbouwschuren is traditioneel afhankelijk van de streek waar de schuur werd gebouwd. De deel is een werkruimte in een landbouwschuur, die gebruikt werd als dorsvloer en als losplaats voor met graan beladen wagens. Algemeen in West- en Centraal-Europa waren driebeukige schuren, gebouwd rondom een houten frame of gebint, waardoor het gebouw werd onderverdeeld in een centrale ruimte met zijbeuken.

Typen en benamingen

  • Historische schuren in Nederland worden in de regel onderscheiden naar hun indeling, waarbij het met name gaat om de plaats van de oogstberging en die van de deel. In boerderijen van de Noordelijke huisgroep werd de oogst doorgaans opgetast in een centrale ruimte (tas of golle), die vanaf een zijlangsdeel toegankelijk was. Deze oplossing was kenmerkend voor de middeleeuwse kloosterschuren en ook voor de Vlaamse schuur en voor de vrijstaande schuur of boet op Texel en in West-Friesland. In Duitsland spreekt men wel van een Gulfscheune, in Denemarken over een agerumsladen. De stolpboerderij, de stelp en de Oldambtster boerderij zijn te beschouwen als dergelijke schuren met een ingebouwd woongedeelte.
  • Bij schuren van de hallenhuisgroep werd de oogst vanaf een centrale of een overdwarse deel op de zolderbalken emn in de zijruimtes geladen. Varianten hiervan zijn onder andere de piramidale schuur in centraal Frankrijk en de 'Hollandse schuur' (New World Dutch Barn) in de Verenigde Staten en Canada.
  • Bij de dwarshuisgroep tastte men de oogst op in ruimtes aan weerszijden van de overdwars gelegen deel. Dit gold onder andere voor de Zeeuwse schuur. Dwarsschuren waren vooral op kleinere boerenbedrijven in Midden-Europa wijdverbreid.
  • Een schuur moet niet worden verward met een graanspieker, waarin vooral gedorst graan werd bewaard en een graan- of hooiberg, waarin de korenschoven onder een verstelbaar dak werden opgeslagen. Een tussenvorm is de kapschuur: een open schuur waarbij de buitenwanden gedeeltelijk ontbreken. Dit laatste type wordt in Engeland een 'Hollandse schuur' (Dutch barn) genoemd.

Gebruik

Afhankelijk van het gebruik en de vorm van de schuur kan men spreken van:

Beeldspraak

Het begrip graanschuur kan ook een figuurlijke betekenis hebben. Een gebied dat veel graan oplevert voor een bepaalde regio wordt wel aangeduid als 'de graanschuur' van die regio:

Literatuur

  • Malcolm Kirk, The Barn. Silent Spaces, Londen 1994.
  • Otto S. Knottnerus, 'Haubarg, Barghaus, Bargscheune und ihre mittelalterlichen Vorläufer: Materialien zur Vorgeschichte der Gulfscheune', in: Probleme der Küstenforschung im südlichen Nordseegebiet 32 (2008), p. 105-125, ook in: Der Maueranker: Baupflege in Nordfriesland, Dithmarschen und Angeln 30 (oktober 2011), afl. 3, p. 7-29 (literatuurlijst online).
  • Eric Sloane, An Age of Barns. An Illustrated Review of Classic Barn Styles and Construction, New York 1967, 4e ed. 2005.
  • Jean-René Trochet, Maisons paysannes en France et leur environnement, XVe-XXe siècles, Parijs 2007.

Zie ook

Fietsenschuurtje


Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Schuur in Oud Vossemeer

Rijtuigenstalling

Molenweg 54
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Omschrijving Het rijtuigenkot met bakkeet en stal, opgetrokken uit ijsselsteentjes van het voormalige woonhuis, heeft diverse getoogde stal..

Varkensstal, stierenkot, toilet

Molenweg 54
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Omschrijving In dit gebouwtje zijn een varkenshok, een toilet en een stierenkot ondergebracht. Het staat in het verlengde van de schuur, tu..

Smeedijzeren hek met gemetselde palen

Molenweg 54
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Omschrijving Twee gemetselde toegangspalen met de naam van de hofstede in natuurstenen plakaten en een smeedijzeren toeganshek. Waardering..

Hoeve Kouwenberg

Molenweg 54
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Omschrijving De woning op een rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit rode handvormbaksteen, heeft een bouwlaag met zadeldak en is dee..

Ambachtshuis

Raadhuisstraat 5
Oud Vossemeer (Gemeente Tholen)
Ambachtshuis. Vrijstaand (in 1896 het huidige raadhuis aangebouwd) rechthoekig gebouw, met voorgevel in overgangsvormen Lodewijk XV-Lodewijk..

Kaart & Routeplanner