Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadszicht in Tholen

Woonhuis

Luchtenburgseweg 4
4691PA Tholen
Zeeland

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Stadszicht

Inleiding Monumentaal, rijk en bijzonder vormgegeven Jugendstil villa-woonhuis, in 1909 naar ontwerp van J. (Rey) te Bergen op Zoom gebouwd. Omschrijving De villa is opgetrokken uit geglazuurde baksteen. De zuidoost- hoek wordt geaccentueerd door een achtzijdig torentje, met topgevels en een lantaarn, beginnend op de verdieping. De zijgevels zijn gepleisterd. De bogen en friezen zijn uitge- voerd in gekleurde, geglazuurde baksteen. Gevelbanden met van motief voorzien tegelwerk. Houten beschot in de geveltoppen, afgewerkt met kruiselings geplaatste windveren. Houten, getoogde kozijnen, enkel en samengesteld, met schuiframen. Gebogen bovenramen en -lichten met dito roedeverdeling. Onder de hoektoren een veranda, via vleugeldeuren met zijlichten toegankelijk; sierlijke smeedwerk hekjes aan de veranda en het hoekbalkon. De villa heeft een schilddak met plat; kleine houten dakkapel op het voorschild. Het torentje is voorzien van steekkapjes. Alle dakvlakken zijn gedekt met groene, geglazuurde kruispannen. Naast de voormalige voordeur een gevelsteen met opschrift: "De eerste steen gelegd door M.P.J.E. la Fonteyn 27 juli 1909". In het interieur zijn vrijwel geen originele zaken uit de bouwtijd aanwezig. In de entree aan de achterzijde bevinden zich in een rondboog vijf vensters met figuratieve voorstel- lingen met betrekking tot de landbouw. Deze zijn uitgevoerd in gekleurd glas-in-lood door "In de Speijkermandt ateliers voor Geschilderd Gebrand Glas. Bouoy, Dordt". Waardering Monumentale villa uitgevoerd in een rijke Jugendstil-architectuur. Goed voorbeeld van villa-achtige woning bij een boerde- rij, een ontwikkeling die karakteristiek is voor de streek. Als zodanig van architectuur- en cultuurhistorische waarde en van visuele betekenis in het agrarische landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 495971
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadszicht in Tholen

Bruggetje

Luchtenburgseweg 4
Tholen
Omschrijving Over een sloot, ten behoeve van de toegang tot de villa aangelegd bruggetje met gemetselde steunwerken, voorzien van fraaie sm..

De Hoop

Oudelandse Poort 25
Tholen
Korenmolen "De Hoop". Zeer hoge ranke walkorenmolen. Stellingmolen met gevelsteen, 1736.

Bastion IV

Bastion IV met gracht
Tholen
OMSCHRIJVING COMPLEX-ONDERDEEL 7Bastion IV;Bastion met voorliggende gracht ter breedte van ca 35 m en buitengrachtboord ter breedte van ca 5..

Courtine IV-V

Courtine IV-V met gracht
Tholen
OMSCHRIJVING COMPLEX-ONDERDEEL 8Courtine IV-V;Courtine met voorliggende gracht ter breedte van ca 35 m en buitengrachtboord ter breedte van ..

Courtine III-IV

Courtine III-IV met gracht
Tholen
OMSCHRIJVING COMPLEX-ONDERDEEL 6Courtine III-IV;Courtine met voorliggende gracht ter breedte van ca 45 m en buitengrachtboord ter breedte va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadszicht in Tholen

Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven