Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hollands Hoeve: woonhuis in Sint Philipsland

Woonhuis

Oostdijk 55
4675RE Sint Philipsland (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1916

(1 recensie)

Beschrijving van Hollands Hoeve: woonhuis

Inleiding Groot, rijk woonhuis uit 1916 met twee bouwlagen en kap, op vrijwel vierkante plattegrond, opgetrokken uit roodbruine baksteen en uitgevoerd in overgangsstijl. Omschrijving Het roodbruine bakstenen pand is voorzien van bogen, strekken en banden in gele en rode steen en een natuurstenen plint. Aan de voorzijde bevindt zich een drievlaks erkeruitbouw met balkon, bereikbaar via balkondeuren met zijlichten. De woning heeft houten schuiframen met 8-ruits bovenramen, veelal behangen met luiken voor de onderramen. Fraaie paneeldeur in de platte, een laag hoge aanbouw en in de rechter zijgevel. Naast de voordeur bevindt zich de gedenksteen van de eerste steenlegging door W.C. van Nieuwenhuizen in 1916. De achtergevel is bij een recente restauratie hersteld in de oude stijl en voorzien van openslaande deuren op de begane grond. De aan de achterzijde aangebouwde garage met plat dak is eveneens in oude stijl opgetrokken. Het U-vormige zadeldak is gedekt met bruinrode verglaasde tuile du nord en voorzien van overstekken; witte houten windveren en boeiboorden van de bakgoten op klossen. Het rijke interieur in eclectische stijl heeft onder meer op de begane grond originele linnen plafonds met een centraal motief met kopjes en een buitenfries met behang; in de twee voorkamers en de achterkamer originele houten tussendeuren; marmeren schouwen. In de hal onder meer marmeren vloer en originele plafonds. In de keuken onder meer originele witte tegels met groene tegelband aan bijna alle wanden tot aan het houten plafond. In het ingangsportaal onder meer gekleurd tegelwerk en linnen plafond. Origineel trappenhuis; op verdieping onder meer kraalbeschoten plafonds en ingebouwde kasten. Waardering Opvallende, grote boerderijwoning, van cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van villa-achtige ontwikkeling bij boerderijwoning. Zowel exterieur als interieur bijzonder gaaf. Van belang als hoofd-onderdeel van boerderijcomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 495947
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Hollands Hoeve: woonhuis
4
Recensie door: ()
Volgens een genealogische bron (H. Uil, archivaris) vestigde zich in 1760 op deze hoeve boer Paulus Matthijs, heerschap uit Ouddorp) Samen met zijn knecht Abraham Verwijs (23-12-1742 - 27-05-1799) uit Andelst, een voorvader van de huidige bewoner.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hollands Hoeve: woonhuis in Sint Philipsland

Schuur

Oostdijk 55
Sint Philipsland (Gemeente Tholen)
Omschrijving Dwarsdeelschuur volgens gedenksteen uit 1925, geheel in rode baksteen opgetrokken met enig siermetselwerk in topgevel. Na een ..

Hollands Hoeve: inritpalen met hek

Oostdijk 55
Sint Philipsland (Gemeente Tholen)
Omschrijving Erfinrichting; inritpalen met hek; oprijlaan met daarnaast grote rechthoekige waterplaats/vijver. Door bomen omringd erf. Waa..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkring 2
Sint Philipsland (Gemeente Tholen)
N.H. Kerk. Een uit 1668 daterend zaalkerkje op langwerpige 8-hoekige plattegrond. Trekbalken met peerkraal-sleutelstukken, secundair toegepa..

De Hoop

Oostdijk 2
Sint Philipsland (Gemeente Tholen)
Molen. Kleine, achtkantige bovenkruier, grondzeiler van het "Zeeuwse type". Bouwjaar onbekend.

Tweelaags herenhuus met links een éénlaags uitbouw. Het pand wordt aan alle zijden omgeven door een ruime siertuin. Aan de linker zijde bevindt ..

Tolsedijk 10
Nieuw Vossemeer (Gemeente Steenbergen)
Inleiding. Aan de oostzijde van de Tolsedijk gelegen tweelaags HERENHUIS met links een éénlaags uitbouw. Het pand wordt aan alle zijden o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hollands Hoeve: woonhuis in Sint Philipsland

Foto's (1)