Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type met staartstuk en aangebouwde schuur in Nibbixwoud

Boerderij

Dorpsstraat 117
1688CD Nibbixwoud (gemeente Medemblik)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type met staartstuk en aangebouwde schuur

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Westfriese type met staartstuk en aangebouwde schuur, gelegen aan de noordwestzijde van de Dorpsweg en hiervan gescheiden door een ijzeren hek. De stolpboerderij dateert waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw, maar is mogelijk in kern ouder. Omschrijving Stolpboerderij op rechthoekig grondplan met staartstuk aan de rechterzijde (NO) en haaks hierop de schuur. De stolpboerderij heeft een schilddak dat boven het staartstuk overgaat in een zadeldak. Het rietgedekte schilddak heeft een pannenrand (behalve boven de darswand) en spiegels die bedekt zijn met zwarte Hollandse pan. De spiegel aan de voorzijde (ZO) is getoogd en de spiegel aan de linkerzijde (ZW) is getrapt. De zadeldaken van staartstuk en schuur (achterzijde schilddakbeëindiging) hebben geschubde windveren en zijn bedekt met zwarte Hollandse pan. De noklijnen van schild- en zadeldak (staartstuk) lopen evenwijdig aan de weg. De noklijn van de schuur staat haaks op de weg. De houten inwendige vierkantsconstructie bestaat uit vier pijlers met dekbalkgebinten en overstek aan de linkerzijde (ZW). Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, de darswand heeft gerabatte delen, de geveltop van het staartstuk heeft verticaal beschot. De voorzijde (ZO) is een lijstgevel met vijf vensterassen, voorzien van getoogde schuifvensters. Rechts van de lijstgevel de terugliggende darsdeur met daarboven een tweelichtsvenster. Rechts naast de darsdeur een opgeklampte deur met drieruits bovenlicht. De genoemde darswand aan de rechterzijde (NO) heeft een voeting in rode baksteen. Het uitspringende staartstuk heeft een liggend vierruitsvenster. de topgevel van het staartstuk heeft een paneeldeur met bovenlicht, daarnaast een tweeruitsvenster en in de geveltop een transportluik met tweeruits bovenlicht. De oorspronkelijke onderdelen in de lijstgevel aan de linkerzijde (ZW) van de stolpboerderij zijn een paneeldeur met ijzeren harnas en twee schuifvensters. De achterzijde (NW) is een lage wand waarvan de openingen van de stalvensters zijn dichtgezet. De topgevel van de schuur heeft een dubbele opgeklampte deur en in de geveltop een vierruitsvenster. De overige zijden van de schuur zijn merendeels blind. Het hek is een gedecoreerd ijzeren spijlenhek met twee hogere draaibare toegangsgedeelten. Waardering De stolpboerderij met bijbehorend hek is van algemeen belang uit architectuur en cultuurhistorisch oogpunt als vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse landelijke bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 495730
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type met staartstuk en aangebouwde schuur in Nibbixwoud

Hervormde kerk

Hauwert 95
Hauwert (Gemeente Medemblik)
HERVORMDE KERK. Bijna geheel gecement gebouw, bestaande uit eenbeukig schip met rechtgesloten koor en twee lagere dwarspanden; de muren wor..

Toren der Hervormde kerk

Hauwert 95
Hauwert (Gemeente Medemblik)
Toren der Herv. Kerk. De toren bestaat uit twee geledingen, de onderste XVI, de tweede XVII met in elke zijde twee korfbogige gedekte galmga..

Stolpboerderij Jacobshoeve

Midwouder Dorpsstraat 28
Midwoud (Gemeente Medemblik)
Inleiding Rond 1875 in streek-eigen trant gebouwde STOLPBOERDERIJ van het gekeerde WestFriese type. De boerderij heet "Jacobshoeve" en sta..

Mariënhof: burgemeesterswoning

Midwouder Dorpsstraat 24
Midwoud (Gemeente Medemblik)
Inleiding De voormalige burgemeesterswoning, hoofdonderdeel van het villacomplex "Mariënhof", en uitgevoerd in eclectische trant met invl..

Mariënhof: koetshuis

Midwouder Dorpsstraat 24
Midwoud (Gemeente Medemblik)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd KOETSHUIS bij villa Mariënhof bestaande uit één bouwlaag onder flauw hellend en rondom ov..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type met staartstuk en aangebouwde schuur in Nibbixwoud