Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Schagen

Woonhuis

Laan 23
1741EA Schagen
Noord Holland

Bouwjaar: 1907
Architect: J.R. Vlaming


Beschrijving van Villa

Inleiding Aan de oostzijde van de Laan gelegen VILLA, gebouwd in 1907 naar ontwerp van J.R. Vlaming. De architectuur heeft in de asymmetrische opzet en in de detaillering verwantschap met de Art Nouveau. Omschrijving Op vrij grondplan gebouwde villa bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping onder samengesteld zadeldak, afgeplat schilddak en plat dak. De kappen hebben rode tuiles du Nord. De kappen en platte daken hebben gladde windveren en gootlijsten. De villa heeft op de rechterhoek (ZW) een achthoekige zinkgedekte toren met lantaarn, uivormige bekroning en smeedijzeren windwijzer. Het pand heeft drie rechthoekige schoorstenen. Het muurwerk is merendeels witgepleisterd. Rode baksteen is toegepast tussen maaiveld en lekdorpels van de parterre. Direct hierboven bevindt zich een banddecoratie in rode baksteen. Geglazuurde rode baksteen is toegepast in lekdorpels, lateien en ontlastingsbogen. Boven de hoofdingang bevindt zich een hoefijzervormige ontlastingsboog. De asymmetrische voorzijde (W) heeft ongeveer in het midden de genoemde hoofdingang, bestaande uit een meerdelig kozijn met glas-in-lood om een paneeldeur met glaspanelen in gebogen vorm. Links van de hoofdingang bevindt zich een driezijdige erker met meerdelig kozijn, stolpramen en glas-in-lood in de bovenlichten. Boven de erker is een plat met houten balkonhek. De rechterzijde (Z) heeft een zesdelig kozijn met glas-in-lood in de bovenlichten. De aangebouwde schuur onder plat dak op de zuid-oosthoek heeft een paneeldeur met glaspaneel en bovenlicht. De linkerzijde (N) heeft nabij de voorzijde twee boven elkaar gesitueerde schuifvensters, op de parterre met glas-in-lood in het bovenlicht en op de verdieping met zesruits roedenverdeling in het bovenlicht. De geveltop heeft een rond vierruits venster, De achterzijde (O) heeft een uitgebouwde parterre, gedeeltelijk onder afgeplat schilddak en gedeeltelijk onder plat dak (serre, keuken, schuur). De serre bevindt zich rechts (W) en heeft een groot meerruits kozijn met afgeronde hoek, dubbele paneeldeuren met glaspanelen, een gebogen ruit op de hoek en bovenlichten met glas-in-lood. Links van de serre een teruggelegen paneeldeur met vierruits raam en zesruits bovenlicht. Links hiervan de uitgebouwde keuken met twee vensters met zesruits bovenlichten. Links van de keuken staat de eerder genoemde schuur, voorzien van paneeldeur met vierruits raam en zesruits bovenlicht. De oostmuur van de schuur heeft twee kleine vierruits vensters. De geveltop van het niet uitgebouwde gedeelte heeft een paneeldeur met zesruitsraam. Het interieur bevat nog oorspronkelijk stucplafonds in de kamers op de parterre. Waardering De villa is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse villa-architectuur. Het object heeft situationele waarde vanwege de prominente stedebouwkundige situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 495697
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Schagen

St. Christoforus

Molenstraat 2
Schagen
St. Christoffel, gewijd 1883. A. Tepe. Neogotische KRUISBASILIEK met slanke westtoren, begeleid door haakse steunberen en geleed door nissen..

Pand met tuitgevel in gele steen met rode vlechtingen; toppinakel

Gedempte Gracht 23
Schagen
Pand met tuitgevel in gele steen met rode vlechtingen; toppinakel XVIII.

Kasteeltorens. Omgracht terrein, waarop twee ronde hoektorens met rondboogfriezen en achtzijdige spitsen; enige overblijfsels van het door een bastaar ..

Slotplein 1
Schagen
Kasteeltorens. Omgracht terrein, waarop twee ronde hoektorens met rondboogfriezen en achtzijdige spitsen, slotgracht met daarin fragmenten v..

Nederlands Hervormde Kerk

Markt 23A
Schagen
Inleiding Nederlandse hervormd KERKGEBOUW, in 1895-1897 gebouwd naar ontwerp van J.A.G. van der Steur, vrijwel meteen nadat de kerk die daar..

Pand met grotendeels vernieuwde trapgevel. Twee ronde zoldervensters met natuurstenen omlijstingen

Markt 3
Schagen
Pand met grotendeels vernieuwde trapgevel, in cartouches gedateerd: ANNO 1692. Twee ronde zoldervensters met natuurstenen omlijstingen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in Schagen

Foto's (1)