Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig transformatorstation in Schagen

Nijverheid Industrie

Grotewallerweg 2 B
1742NM Schagen
Noord Holland

Bouwjaar: 1943


Beschrijving van Voormalig transformatorstation

Inleiding Voormalig TRANSFORMATORSTATION, gebouwd in 1943 in opdracht van de Duitse bezetter ten behoeve van de stroomvoorziening van de Atlantikwall in de kop van Noord-Holland. Het tegen luchtaanvallen versterkte object staat ten westen van de spoorlijn Alkmaar-Den Helder naast het terrein van het Provinciaal Electriciteitsbedrijf van Noord-Holland. Omschrijving Op vierkant grondplan gebouwd en min of meer kubusvormig transformatorstation met hoge rechthoekige ingang aan de westzijde en hoog in het muurwerk aan noord-, oost- en zuidzijde openingen ten behoeve van kabelaansluitingen. Het volumineuze object is gegoten in gewapend beton met een dikte van twee meter. De bovenzijden van het object zijn afgeschuind. In de vloer van het object bevindt zich een bak waarboven op vloerhoogte een stalen rooster ligt. Hierop stond in oorsprong de transformator. De binnenzijde is verder een open ruimte van vloer tot plafond. Waardering Het versterkte voormalige transformatorstation is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als zeldzaam geworden onderdeel uit de energievoorziening van de Atlantikwall. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 495691
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig transformatorstation in Schagen

Villa

Laan 23
Schagen
Inleiding Aan de oostzijde van de Laan gelegen VILLA, gebouwd in 1907 naar ontwerp van J.R. Vlaming. De architectuur heeft in de asymmetrisc..

Terrein waarin terp

LangeSnevert / ?t Hogeland
Schagen
Terrein waarin terp. Datering: Middeleeuwen. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage E).

St. Christoforus

Molenstraat 2
Schagen
St. Christoffel, gewijd 1883. A. Tepe. Neogotische KRUISBASILIEK met slanke westtoren, begeleid door haakse steunberen en geleed door nissen..

Pand met tuitgevel in gele steen met rode vlechtingen; toppinakel

Gedempte Gracht 23
Schagen
Pand met tuitgevel in gele steen met rode vlechtingen; toppinakel XVIII.

Kasteeltorens. Omgracht terrein, waarop twee ronde hoektorens met rondboogfriezen en achtzijdige spitsen; enige overblijfsels van het door een bastaar ..

Slotplein 1
Schagen
Kasteeltorens. Omgracht terrein, waarop twee ronde hoektorens met rondboogfriezen en achtzijdige spitsen, slotgracht met daarin fragmenten v..

Kaart & Routeplanner