Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Hensbroek

Boerderij

Dorpsweg 59
1711RG Hensbroek (gemeente Koggenland)
Noord Holland

Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw


Beschrijving van Stolpboerderij van het Noordhollandse type

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gesitueerd aan de oostzijde van de Dorpsweg met de noklijn haaks op de weg. De boerderij dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. De rechterzijde (Z) is vernieuwd, echter zonder het monumentale aanzien van de boerderij te schaden. N.B. De aanbouw aan de achterzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde en deels onderkelderde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met getoogde spiegel aan de voorzijde (W) en omgaande pannenrand. De spiegel heeft een rode geglazuurde Hollandse pan, de pannenrand een zwarte Hollandse pan. Boven de spiegel staat in het westelijk dakschild een ronde schoorsteen op vierkante basis. De inwendige houten draagconstructie bevat een uit vier pijlers opgebouwd vierkant met dekbalkgebint en overstek boven de woning (W). Aan de westzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de noordzijde de dars en aan de oost- en zuidzijde de koestal. Het metselwerk is boven een met cement aangestreken plint opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen ter decoratie. De darswand bestaat uit horizontaal beschot (rabatdelen). De symmetrisch ingedeelde en rijk gedecoreerde voorgevel (W) wordt door viergeblokte pilasters - waarvan twee hoekpilasters - verdeeld in drie travee├źn die elk twee vensterassen bevatten. De gevel wordt door een gesneden kroonlijst op consoles afgesloten. Boven de middelste travee bevindt zich een dakkapel onder flauw hellend zadeldak met overstek, rijk gesneden windveren en makelaar. Het metselwerk van de dakkapel heeft hoekpilasters, speklagen en een dubbel getoogd centraal venster. Boven dit venster heeft de dakkapel drie kleine ronde vensters. Ook de beide zijmuren van de dakkapel hebben elk een klein rond venster. De zes vensterassen van de voorgevel hebben vijf getoogde schuifvensters, de tweede as vanaf rechts (Z) bevat de (vernieuwde) voordeur. De linkerzijde (N) wordt afgesloten door een houten goot die lager ligt dan de kroonlijst van de voorgevel. De linkerzijde heeft in de gemetselde rechterhelft (W) twee schuifvensters met T-profiel. De houten linkerhelft (darswand) bevat drie kleine vierkante vierruitsvensters. De achterzijde (O) bevat rechts (N) de darsdeur en links daarvan respectievelijk twee getoogde ijzeren stalvensters. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van agrarische bouwkunst uit het derde kwart van de 19de eeuw. De boerderij heeft situationele waarde vanwege de prominente stedebouwkundige situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 495685
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Hensbroek

Hervormde kerk

Kerkweg. 2
Hensbroek (Gemeente Koggenland)
HERVORMDE KERK. Eenbeukig, vijfzijdig gesloten dorpskerkje, in 1657-'58 in gotische trant gebouwd. Rondboogvensters; inwendig gedrukt tonge..

Toren der hervormde kerk

Kerkweg. 2
Hensbroek (Gemeente Koggenland)
Toren der Herv.Kerk. Bijna geheel ingebouwde toren; de westgevel versierd met een doorgaand spaarveld, waarbinnen een nisvormig spaarveld da..

Polder Hensbroek

Oudelandsdijkje 7
Hensbroek (Gemeente Koggenland)
Poldermolen van de polder Hensbroek Achtkante binnenkruier 1866.

Grenspaal

Dorpsstraat 1
Obdam (Gemeente Koggenland)
Aan de weg tussen Hensbroek en Obdam een grenspaal, bekroond door een vlampot en voorzien van het wapen van Obdam en het jaartal 1835.

Nieuw Leven (Wogmeer)

Molenpad 6
Hensbroek (Gemeente Koggenland)
Poldermolen Nieuw Leven van de Polder de Wogmeer. Achtkante binnenkruier.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij van het Noordhollandse type in Hensbroek

Foto's (1)