Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type in Westwoud

Boerderij

Dr.Nuijensstraat 102
1617KE Westwoud (gemeente Drechterland)
Noord Holland

Bouwjaar: 1875-1899


Beschrijving van Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Westfriese type, gelegen aan de zuidzijde van de Dr. Nuyensstraat en gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw. De stolpboerderij wordt door middel van een sierhek gescheiden van de openbare weg. De rechterzijde (W) is naderhand gewijzigd en voorzien van vijf vensters met een zesruitsroedenverdeling. De achterzijde (Z) is vervangen en voorzien van nieuwe vensters. De wijzigingen hebben het monumentale karakter van de stolpboerderij niet geschaad. Omschrijving Stolpboerderij op een rechthoekige plattegrond onder een rietgedekt schilddak met een pannenrand aan de dakvoet. De noklijn van het schilddak loopt evenwijdig aan de weg. In alle dakschilden bevindt zich een spiegel. De spiegels en de pannenrand zijn bedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. Het noordwestelijk dakschild heeft een getoogde spiegel, de overige spiegels zijn getrapt. Het zuidwestelijk dakschild heeft boven de spiegel een schoorsteen, bestaande uit een vierkant basement met ronde schacht. De schoorsteen is opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen ter decoratie. Het gewicht van het schilddak wordt doorbelast op een houten vierkantsconstructie, bestaande uit vier pijlers. De vierkantsconstructie wordt aan de bovenzijde afgesloten met een dekbalkgebint. De pijlers en het dekbalkgebint zijn behalve via de inlaatpunten van het dekbalkgebint, ook onderling verbonden met behulp van zwingen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen met houten stijlen aan de binnenzijde. Aan de rechter- (W) en de linkerzijde (O) zijn de geornamenteerde schieters van de ankers zichtbaar. De voorzijde (N) heeft links de darsdeur, die terugwijkt ten opzichte van de rest van de gevel. De darsdeur heeft aan de bovenzijde drie gekoppelde éénlichtsvensters. In het symmetrische geveldeel rechts van de darsdeur bevindt zich in het midden een onder tweelichts bovenlicht geplaatste dubbele paneeldeur met ijzeren harnassen en glaspanelen. Deze centrale deur wordt geflankeerd door twee zesruitsschuifvensters. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst. Boven de centrale deur bevindt zich een gemetselde dakkapel onder overstekend zadeldak met gesneden windveren en makelaar. Het zadeldak heeft een zwarte Hollandse pan. De dakkapel heeft dubbele paneeldeuren met glaspanelen. De linkerzijde (O) heeft aan de rechterzijde een gerabatte houten wand en is aan de linkerzijde muurwerk in rode baksteen. In de houten wand bevinden zich twee vierkante houten vierruitsvensters. In de bakstenen muur bevinden zich drie vierkante houten vierruitsvensters. Het ijzeren sierhek bestaat uit slanke pijlers met daartussen getoogd hekwerk. Waardering De stolpboerderij met bijbehorende sierhek is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als een vrijwel gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de late 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 495666
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type in Westwoud

Stolphoeve met houten geveltop, dwarseind

Dr.Nuijensstraat 82
Westwoud (Gemeente Drechterland)
18e eeuwse stolphoeve met houten geveltop, dwarseind. Gesneden pronkdeur met eenvoudig bovenlicht, XIX A.

Martha Hoeve

Dr.Nuijensstraat 63
Westwoud (Gemeente Drechterland)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het Westfriese type, genaamd Martha Hoeve en gelegen aan de noordzijde van de Dr. Nuyensstraat. De beeldbepalen..

R.K. Sint-Martinuskerk

Dr.Nuijensstraat 80
Westwoud (Gemeente Drechterland)
R.K.KERK. Driebeukige kruiskerk, architect Th.Molkenboer, 1849. Driebeukige kruiskerk; de gevels voorzien van rondboogvensters en geleed met..

Banpaal. Een hardstenen banpaal, bekroond door een leeuw en gemerkt met het jaartal

Dr.Nuijensstraat 128
Westwoud (Gemeente Drechterland)
Banpaal. Een hardstenen banpaal, bekroond door een leeuw en gemerkt met het jaartal 1754.

Stolpboerderij van het afgeleide Noordhollandse typ

Streekweg 20
Hoogkarspel (Gemeente Drechterland)
Inleiding STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Noordhollandse type gelegen aan de zuidzijde van de Streekweg en hiervan door een (gereconstrue..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type in Westwoud

Foto's (1)