Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij in Westwoud

Boerderij

Dr.Nuijensstraat 22
1617KC Westwoud (gemeente Drechterland)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Stolpboerderij

Inleiding STOLPBOERDERIJ van het gekeerde Westfriese type, gelegen op een terp aan de zuidzijde van de Dr. Nuyensstraat en gebouwd rond 1870. De achterzijde en de rechterzijde hebben enige wijzigingen ondergaan, echter zonder het monumentale karakter van de stolpboerderij te schaden. N.B. De latere aanbouw aan de achterzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving Stolpboerderij op een rechthoekige plattegrond met staartstuk op de zuidwesthoek. De deels onderkelderde stolpboerderij heeft een rietgedekt schilddak met getoogde spiegel aan de voorzijde (N) en getrapte spiegel aan de rechterzijde (O). De pangedekte delen hebben zwarte en rode Hollandse pannen. In de top van de spiegel aan de voorzijde staat een ronde schoorsteen op vierkante basis. De schoorsteen is opgetrokken in rode baksteen met gele baksteen ter decoartie. De inwendige houten draagconstructie bevat vier pijlers met dekbalkgebint en overstek aan de voorzijde (N). Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. Aan de west- en de oostzijde zijn de schieters van muurankers zichtbaar. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel wordt door een kroonlijst afgesloten Het linkerdeel van de gevel bevat vijf getoogde zesruits schuifvensters, het rechterdeel een paneeldeur met ijzeren harnas en getoogd bovenlicht met ijzeren decoratie. Boven het midden van de gevel bevindt zich een dakkapel in rode baksteen onder overstekend zadeldak met gesneden windveren en gootlijsten. De dakkapel heeft een getoogd zesruits schuifvenster. De rechterzijde (W) bevat nog een aantal getoogde ijzeren stalvensters. De linkerzijde (O) heeft links de terugliggende darsdeur met getoogd ijzeren stalvenster in het beschot daarboven. Rechts daarvan heeft het muurwerk drie negenruits vensters en een paneeldeur met bovenlicht. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als een merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 19de-eeuwse landelijke bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 495646
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij in Westwoud

Nederlands hervormd kerkgebouw

Dr.Nuijensstraat 24
Westwoud (Gemeente Drechterland)
Inleiding Nederlands hervormd KERKGEBOUW, gebouwd in 1875 naar ontwerp van architect A.T. van Wijngaarden. Het kerkgebouw staat aan de zuidz..

Stolphoeve. Dwarseind en een vrijwel vrijstaand woonhuis onder pannen zadeldak. Negenruits schuifvensters. Gevelsteen ter herinnering aan koninklijk b ..

Dr.Nuijensstraat 21
Westwoud (Gemeente Drechterland)
Stolphoeve, volgens gevelsteen uit 1853. Dwarseind en een vrijwel vrijstaand woonhuis onder pannen zadeldak. Negenruits schuifvensters. Geve..

Gemeentehuis

Dr.Nuijensstraat 13
Westwoud (Gemeente Drechterland)
GEMEENTEHUIS, gebouwd in 1855. Rechthoekig pand met hoge verdieping en met pannen gedekte schilddak, bekroond door een vierkant houten klok..

R.K. Sint-Martinuskerk

Dr.Nuijensstraat 80
Westwoud (Gemeente Drechterland)
R.K.KERK. Driebeukige kruiskerk, architect Th.Molkenboer, 1849. Driebeukige kruiskerk; de gevels voorzien van rondboogvensters en geleed met..

Stolphoeve met houten geveltop, dwarseind

Dr.Nuijensstraat 82
Westwoud (Gemeente Drechterland)
18e eeuwse stolphoeve met houten geveltop, dwarseind. Gesneden pronkdeur met eenvoudig bovenlicht, XIX A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stolpboerderij in Westwoud

Foto's (1)