Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedenkteken in de vorm van een obelisk op piedestal in Bennebroek

Overig

Van Verschuer Brantslaan 1
2121EZ Bennebroek (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1835


Beschrijving van Gedenkteken in de vorm van een obelisk op piedestal

Omschrijving GEDENKTEKEN in de vorm van een obelisk op piedestal, geplaatst langs de oprijlaan aan de oostzijde van het gebouw. Deze hardstenen obelisk werd in 1835 in Amsterdam vervaardigd door Chs Sigauili & Zoon en is aan drie zijden van decoraties voorzien. Voorzijde: een vlinder met daaromheen een slang die zichzelf in de staart bijt, symbool van wedergeboorte en eeuwigheid. Daaronder de namen M.P. Brants en A.P. Hartsen. Dit zijn Mattheus Pieter Brants (1779-1829) en Agatha Petronella Hartsen (1784-1835), de ouders van Anna Maria Brants die in 1900 samen het haar man, Barthold van Verschuer, de Van Verschuer-Brants Stichting oprichtte; Linkerzijde het wapen van de familie Hartsen: een medaillon met drie zwijnenkoppen, aan een lint met strik opgehangen. Rechterzijde het wapen van de familie Bartsen: een wapenschild, met een zwemmende dolfijn en een brandend hart daarboven, bekroond door een hemelteken. Tussen de vleugels op de helm nogmaals een brandend hart. Waardering Het gedenkteken is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van het beschreven complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 495607
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gedenkteken in de vorm van een obelisk op piedestal in Bennebroek

Blok bejaardenwoningen

Van Verschuer Brantslaan 1
Bennebroek (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Blok BEJAARDENWONINGEN in ambachtelijk-traditionele bouwtrant, opgetrokken uit paarsrode baksteen in kruisverband, met rollaag..

Schuur aan de noordoostzijde van het complex

Van Verschuer Brantslaan 1
Bennebroek (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving SCHUUR aan de noordoostzijde van het complex, in 1900 opgetrokken uit paarsrode baksteen in halfsteens verband, op rechthoekig..

Nederlands Hervormde Kerk

Binnenweg 67
Bennebroek (Gemeente Bloemendaal)
Ned. Herv. Kerk. Rechthoekig zaalgebouw, 1680, met 19e eeuws torentje op het dak. Van oorsprong een eenklaviers orgel met vrij Pedaal in 174..

Twee gemetselde poortjes bij buitenplaats De Hartekamp

Rijksstraatweg 4
Bennebroek (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 12: Twee gemetselde POORTJES. Twee gemetselde POORTJES behorende bij de historische buitenplaats De Hartekamp. Aan d..

Gliphoeve: park- en tuinaanleg

Glipperweg 9
Heemstede
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De parkaanleg manifesteert zich in een drietal deelgebieden: het bleekveld ten ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gedenkteken in de vorm van een obelisk op piedestal in Bennebroek

Foto's (3)