Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duiventil annex fazanterie in Wilp

Kasteel Buitenplaats

H.W. Iordensweg 91
7384AJ Wilp (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Duiventil annex fazanterie

DUIVENTIL ANNEX FAZANTERIE. Rode bakstenen gepleisterde ornamentele duiventil annex fazanterie op rechthoekige grondslag, onder met gesmoorde Oud Hollandse pannen gedekt zadeldak met overstek. De dakoversteken op doorstekende geornamenteerde sporen en klossen zijn ter plaatse van de topgevels afgewerkt met windveren en een topgevelversiering met gevelteken. De hoeken van het bouwwerk zijn omgaand van een verspringend blokmotief voorzien, dat zich in de topgevels doorzet. Onder het overstek vertonen beide zijgevels een gepleisterd rondboogfries. Voor(west-)gevel: centraal een opgeklampte toegangsdeur met een geprofileerde en gepleisterde omlijsting. Op de verdieping een rond venster, eveneens met omlijsting. De achtergevel heeft op de beganegrond twee halfronde thans gesloten toegangen voor kippen en op de verdieping twee identieke uitvlieg-openingen voor duiven. Boven de openingen een opgelegde halfronde gepleisterde sierlijst. Het pleisterwerk had oorspronkelijk een grijs-bruine kleur. Alle gepleisterde lijstwerken hadden een zandstenen kleur. Inwendig: de ruimte van de til is overkoepeld door een tongewelf van houten delen. De duiventil annex fazanterie is in 1989 gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 494871
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duiventil annex fazanterie in Wilp

Klein Noordijk

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
HOOFDGEBOUW (Huis Klein Noordijk). Onderkelderd blokvormig gepleisterd hoofdgebouw op grijs geschilderde iets vooruitspringende voeting. Het..

Historische tuin- en parkaanleg

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De compositie van de parkaanleg in landschapsstijl van Klein Noordijk is niet alleen afgestemd op het huis ..

Koetshuis en paardestal

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
KOETSHUIS EN PAARDESTAL. Deels onderkelderd koetshuis en paardestal van rode bakstenen op rechthoekige grondslag onder met gesmoorde Oud Hol..

Tuinmanswoning

H.W. Iordensweg 89
Wilp (Gemeente Voorst)
TUINMANSWONING. Deels onderkelderde rode bakstenen tuinmanswoning op rechthoekige grondslag onder een met Oud Hollandse gesmoorde pannen ged..

Huize Noordijk

H.W. Iordensweg 108
Wilp (Gemeente Voorst)
"Noordijk". Herenhuis met verdieping en omlopend schilddak met hoekschoorstenen, gedekt door windkappen. Twee dakkapellen met vleugelstukken..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duiventil annex fazanterie in Wilp