Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmanswoning in Wilp

Kasteel Buitenplaats

H.W. Iordensweg 89
7384AJ Wilp (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Tuinmanswoning

TUINMANSWONING. Deels onderkelderde rode bakstenen tuinmanswoning op rechthoekige grondslag onder een met Oud Hollandse gesmoorde pannen gedekt zadeldak met overstek. De overstekken zijn voorzien van windveren met een gesneden ornamentele voorplank. De woning werd omstreeks 1860 gebouwd. De symmetrische voor(west-)gevel, die een natuurstenen onderdorpel en vlechtingen vertoont, heeft op de beganegrond twee vensters met een 6-ruits schuifraam en een 3- ruits bovenlicht. In de topgevel een halfrond opgeklampt hooiluik met natuurstenen onderdorpel. Rechter zijgevel: een thans dichtgezet venster van recente datum, dat voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is. Ter hoogte van het achterhuis een thans dicht gezet gietijzeren rond venster ter weerszijden van een getoogde opgeklampte staldeur. Linker zijgevel: van links naar rechts een thans dichtgezet 4-ruitsvenster met schuifraam, een keldervenster met opgeklampt luik en een kozijn met een opgeklampte deur. De gevel heeft een natuurstenen onderdorpel. Achtergevel: de symmetrische achtergevel (met vlechtingen) heeft een getoogde en opgeklampte dubbele deur en ter weerszijden en getoogde staldeur. Inwendig: de woning vertoont de oorspronkelijke indeling van een centraal gelegen hal aan de voorzijde met een kamer met bedstee aan weerszijden, een opkamer, kelder, stal en hooizolder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 494870
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinmanswoning in Wilp

Klein Noordijk

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
HOOFDGEBOUW (Huis Klein Noordijk). Onderkelderd blokvormig gepleisterd hoofdgebouw op grijs geschilderde iets vooruitspringende voeting. Het..

Historische tuin- en parkaanleg

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De compositie van de parkaanleg in landschapsstijl van Klein Noordijk is niet alleen afgestemd op het huis ..

Koetshuis en paardestal

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
KOETSHUIS EN PAARDESTAL. Deels onderkelderd koetshuis en paardestal van rode bakstenen op rechthoekige grondslag onder met gesmoorde Oud Hol..

Duiventil annex fazanterie

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
DUIVENTIL ANNEX FAZANTERIE. Rode bakstenen gepleisterde ornamentele duiventil annex fazanterie op rechthoekige grondslag, onder met gesmoord..

Huize Noordijk

H.W. Iordensweg 108
Wilp (Gemeente Voorst)
"Noordijk". Herenhuis met verdieping en omlopend schilddak met hoekschoorstenen, gedekt door windkappen. Twee dakkapellen met vleugelstukken..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmanswoning in Wilp