Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij behorend tot de zeeuwse schuurgroep en volgens jaartalankers tegen de oostgevel in Poortvliet

Boerderij

Schelphoekseweg 3
4693PK Poortvliet (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1792


Beschrijving van Boerderij behorend tot de zeeuwse schuurgroep en volgens jaartalankers tegen de oostgevel

Boerderij behorend tot de Zeeuwse schuurgroep (dwarsdeeltype) en volgens jaartalankers tegen de oostgevel gebouwd in 1792. Woonhuis en schuur onder een dak en geheel gedekt met Oud-Hollandse pannen. Het rechthoekige woongedeelte is gemetseld in IJsselsteen en wit geschilderd (de zuidgevel is bepleisterd). In de noordgevel bevinden zich de toegang en een keldervenstertje, in de zuidgevel twee negenlichtsvensters, en in de oostgevel - voorzover zichtbaar - een zeslichtsvenster op de zolderverdieping en een achtlichtsvenster schuin daaronder; de opkamer is voorzien van een zeslichtsvenster. De indeling bestaat uit een brede en een smalle beuk aan de noordzijde; in het oostelijk deel van de smalle beuk bevindt zich de opkamer, met daaronder een kelder met tongewelf. Enkelvoudige balklaag, kap recentelijk geheel vernieuwd. Gemetselde schuur, aan de zuidzijde lager uitlopend in de veestal. Het metselwerk tussen de twee mendeuren aan de noordzijde is in het begin van de 20ste eeuw vernieuwd, de westgevel en een deel van de zuidgevel zijn nog oorspronkelijk (IJsselsteen). De rest van het muurwerk van de zuidgevel is laat 19de-eeuws; het exterieur van de schuur werd rond 1994 gerestaureerd. Interieur en gebintconstructie van de schuur zijn nog authentiek (dekbalkgebint met daar een keperspant met hanebalk). Tegen de noord- en oostgevel bevinden zich aanbouwsels, die niet van monumentaal belang zijn. De boerderij is van groot landschappelijk belang gezien de ligging binnen een beschermd natuurgebied aan de Oosterschelde en van architectuur- en cultuurhistorische waarde vanwege de complete eind 18de-eeuwse staat (met name het interieur van de schuur en het casco van het woongedeelte). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 494110
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij behorend tot de zeeuwse schuurgroep en volgens jaartalankers tegen de oostgevel in Poortvliet

Stoomgemaal Oosterschelde: schoorsteen

Schelphoekseweg 1
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Omschrijving onderdeel 2: schoorsteen. Inleiding In 1910 naast het stoomgemaal Oosterschelde gebouwde schoorsteen, gebouwd door firma De R..

Stoomgemaal Oosterschelde: voormalige stoomgemaal

Schelphoekseweg 1
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Omschrijving onderdeel 1: voormalig stoomgemaal. Inleiding Het gemaal Oosterschelde is in 1910 gebouwd. Het werd gesticht als stoomgemaal ..

Stoomgemaal Oosterschelde: dienstwoning

Schelphoekseweg 1
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Omschrijving onderdeel 3: dienstwoning. Inleiding In 1910 gebouwde dienstwoning van het stoomgemaal Oosterschelde. Omschrijving Tegen de..

Coupure

Lange Zandweg 8
Poortvliet (Gemeente Tholen)
Inleiding Dijkcoupure in de Polderdijk, een binnendijk tussen de Poortvliet en Malland polder en de Klaas van Steeland polder; aangebracht ..

Boerderij met wit geverfd woonhuis onder rood pannen zadeldak

Zuidstraat 12
Poortvliet (Gemeente Tholen)
BOERDERIJ met wit geverfd woonhuis onder rood pannen zadeldak. Voortopgevel met vlechtingen. Sierankers en jaartalankers 1784. Het rechte..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij behorend tot de zeeuwse schuurgroep en volgens jaartalankers tegen de oostgevel in Poortvliet

Foto's (1)