Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waailust in Vlissingen

Woonhuis

Kenau Hasselaarstraat 559
4382AS Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: 1931
Architect: D. Roosenburg


Beschrijving van Waailust

Kenau Hasselaarstraat 559 Inleiding Halfvrijstaand woonhuis genaamd"Waailust", in 1931 als chauffeurswoning bij "Het Wooldhuis" gebouwd, naar ontwerp van D. Roosenburg in Interbellum- architectuur. Omschrijving Het woonhuis heeft een min of meer rechthoekige plattegrond waarbij de voorgevel schuin is geplaatst volgens het verloop van het perceel. Het pand is opgetrokken in rode baksteen en is drie bouwlagen en een kap hoog. De voorgevel wordt voor het grootste deel ingenomen door een topgevel met rechts daarvan, iets terugliggend een langsgevel. De topgevel bevat op de begane grond een stalen garagedeur onder een latei en op de eerste en tweede verdieping drie gekoppelde vensters. Links aan de topgevel een bakstenen schoorsteen. In het terugliggende langsgeveldeel bevindt zich op de begane grond de houten voordeur met zijlicht en boven deze deur een gedenksteen met de tekst "Waailust". De westelijke zijgevel is een langsgevel met een uitbouw ter plaatse van het trappehuis. Deze uitbouw is voorzien van een puntgeveltje met aangekapte dwarskap en twee kleine, vertikale raampjes. Geheel rechts een uitbouwtje op de begane grond en de eerste verdieping en een bakstenen schoorsteen. De achtergevel bezit op de begane grond een achterdeur met zijlicht en een venster met horizontale roedeverdeling. Op de eerste verdieping een balkon met dubbele terrasdeur en zijlicht met horizontale roedeverdeling en in de topgevel daarboven (tweede verdieping) twee dubbele vensters met horizontale roedeverdeling. Het zadeldak en de aankapping zijn gedekt met holle pannen; ver overstekende bakgoten. In het interieur onder meer grotendeels originele indeling, trappehuis, deuren. Waardering Chauffeurswoning van architectuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van Interbellum-architectuur en van ensemblewaarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492782
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waailust in Vlissingen

Zandloper

Boulevard Evertsen 288
Vlissingen
Boulevard Evertsen 288 Inleiding Half vrijstaand woonhuis "De Zandloper", in 1931 gebouwd naar ontwerp van D. Roosenburg in Interbellum-ar..

Wooldhuis

Boulevard Evertsen 290
Vlissingen
Boulevard Evertsen 290"Het Wooldhuis", onderkelderde, langgerekte villa, gebouwd in opdracht van burgemeester C.A. van Woelderen naar ontwer..

Tuin met tuinmuur

Boulevard Evertsen 290
Vlissingen
Ommuurde TUIN gelegen tussen villa, woonhuis en dienstwoning, naar ontwerp van Mien Ruysch alsmede omgevende tuinmuur, voorzover niet behore..

Midgaarde

Julianalaan 11
Vlissingen
Inleiding Vrijstaande villa, rond 1928/1929 gebouwd in opdracht van de bankdirecteur J.E.J. Jurry, naar ontwerp van de architect J.C. Speel..

De Ophir

Badhuisstraat 186
Vlissingen
Inleiding Grote, vrijstaande villa, genaamd 'De Ophir'; omstreeks 1909 in de directe nabijheid van het badstrand, in een versteende Chalet-..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waailust in Vlissingen

Foto's (5)