Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zandloper in Vlissingen

Woonhuis

Boulevard Evertsen 288
4382AG Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: 1931
Architect: D. Roosenburg


Beschrijving van Zandloper

Boulevard Evertsen 288 Inleiding Half vrijstaand woonhuis "De Zandloper", in 1931 gebouwd naar ontwerp van D. Roosenburg in Interbellum-architectuur, aanvankelijk bewoond door havendirecteur Kuyck en daarna in gebruik als bediendenwoning bij "Het Wooldhuis". In 1973 is de eerste verdieping aan de west- en noordzijde uitgebreid. Deze uitbreiding komt niet voor bescherming in aanmerking. Omschrijving Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, is vier verdiepingen en een kap hoog en opgetrokken in rode baksteen. De voorgevel aan de boulevard is een asymmetrische topgevel, aan de rechter zijde aan het buurpand grenzend en aan de linker zijde, overeenkomstig het erbij aansluitende dakvlak, schuin aflopend. Op de begane grond (souterrain) de houten voordeur onder een rondboog en drie kleine raampjes. De bel etage bevat boven de voordeur een gedenksteen met de tekst "De Zandloper", daarboven een rond venster en rechts een horizontaal venster met vernieuwde kozijnen en een borstwering met siermetselwerk. Op de tweede en op de derde verdieping een horizontaal houten venster en een borstwering met siermetselwerk. De gevel wordt afgesloten door een overhangende houten dakgoot, met daarboven een wolfeind. De westelijke zijgevel is op de begane grond een blinde gevel en op de bel etage bevindt zich de nieuwe, zwevende aanbouw op pilonen uit 1973, die niet voor bescherming in aanmerking komt. In het dakvlak een rechthoekige, bakstenen schoorsteen. De achtergevel (noord) is op de bel etage voorzien van genoemde aanbouw uit 1973. Op de tweede verdieping een balkondeur, die aan beide zijden geflankeerd wordt door een venster met horizontale roedeverdeling en rechts daarvan een venster, eveneens met horizontale roeden. De bovenste verdieping bevat drie gekoppelde vensters met horizontale roeden. De gevel wordt afgesloten door een overhangende daklijst. Het woonhuis heeft een asymmetrische, gebroken kap die aan de voor- en achterzijde is afgewolfd en gedekt is met rode holle pannen. In het interieur is grotendeels de oorspronkelijke indeling gehandhaafd; voorts zijn onder meer de entree met tochtdeuren, het trappehuis en originele deuren van belang. Waardering Woonhuis, van architectuurhistorisch belang als vertegenwoordiger van de Interbellum- architectuur en van ensemblewaarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492781
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zandloper in Vlissingen

Waailust

Kenau Hasselaarstraat 559
Vlissingen
Kenau Hasselaarstraat 559 Inleiding Halfvrijstaand woonhuis genaamd"Waailust", in 1931 als chauffeurswoning bij "Het Wooldhuis" gebouwd, n..

Wooldhuis

Boulevard Evertsen 290
Vlissingen
Boulevard Evertsen 290"Het Wooldhuis", onderkelderde, langgerekte villa, gebouwd in opdracht van burgemeester C.A. van Woelderen naar ontwer..

Tuin met tuinmuur

Boulevard Evertsen 290
Vlissingen
Ommuurde TUIN gelegen tussen villa, woonhuis en dienstwoning, naar ontwerp van Mien Ruysch alsmede omgevende tuinmuur, voorzover niet behore..

Midgaarde

Julianalaan 11
Vlissingen
Inleiding Vrijstaande villa, rond 1928/1929 gebouwd in opdracht van de bankdirecteur J.E.J. Jurry, naar ontwerp van de architect J.C. Speel..

De Ophir

Badhuisstraat 186
Vlissingen
Inleiding Grote, vrijstaande villa, genaamd 'De Ophir'; omstreeks 1909 in de directe nabijheid van het badstrand, in een versteende Chalet-..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zandloper in Vlissingen

Foto's (7)