Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis: moestuinmuur in Wijhe

Tuin Park Landgoed

't Nijenhuis 10
8131RD Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: eerste helft 18e eeuw 1700 eerste helft 18e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis: moestuinmuur

MOESTUINMUUR. Monumentale rode en gele bakstenen moestuinmuur, uit de eerste helft van de 18e eeuw. De muur sluit de gehele noordzijde van de voormalige oostelijke nutstuin af, is aan de zijde van de noordelijke arm van de buitengracht tot ca. 1 meter hoog halfsteens verdikt en wordt aan deze zijde door steunberen gestut. Het muurgedeelte boven het verdikte onderstuk is in rode en gele ijsselsteentjes opgetrokken. Aan de zijde van de voormalige nutstuin zijn nabij het bouwhuis recenteljk een grote (rechts) en kleinere (links) pseudo 18e-eeuwse druivenkas gebouwd. Deze kassen, die ongeveer op de plaats van oudere verwarmde druivenkassen zijn opgetrokken, zijn voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. De muur werd in 1978 gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492725
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis: moestuinmuur in Wijhe

Nijenhuis: oostelijk bouwhuis

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
OOSTELIJK BOUWHUIS: rode bakstenen bouwhuis op langwerpig rechthoekige grondslag, onder met grijze Oud-hollandse pannen gedekt schilddak. Aa..

Nijenhuis: brug naar voormalige oostelijke nutstuin

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG NAAR VOORMALIGE OOSTELIJKE NUTSTUIN. Rode bakstenen rondboogbrug over de oostelijke arm van de buitengracht, uit het einde van de 17e o..

Nijenhuis: twee pijlers aan de zuidzijde van het oostelijke bouwhuis

't Nijenhuis 12
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
TWEE PIJLERS AAN DE ZUIDZIJDE VAN HET OOSTELIJKE BOUWHUIS. Twee monumentale samengestelde rode bakstenen pijlers op rechthoekige grondslag. ..

Nijenhuis: historische parkaanleg

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
HISTORISCHE PARKAANLEG. De historische parkaanleg van het Nijenhuis kenmerkt zich door een hierarchische compositie, waarbij een formeel (ge..

Nijenhuis: toegangsbrug met keermuur over binnengracht

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG OVER BUITENGRACHT, TOEGANGSHEK NAAR VOORPLEIN EN KEERMUREN MET BALUSTRADE. Op de hoofdas van de aanleg gelegen brug tussen oprijlaan en..

Kaart & Routeplanner