Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis: dubbele dienstwoning in Wijhe

Kasteel Buitenplaats

't Nijenhuis 14
8131RD Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis: dubbele dienstwoning

DUBBELE DIENSTWONING Rode bakstenen 19e- eeuwse dubbele dienstwoning (gerestaureerd in 1976) op rechthoekige grondslag, onder met grijze pannen gedekt schilddak, waarvan het oostelijke dakschild ten aanzien van de overige schilden verder naar onderen is doorgetrokken. Beide woningen vertonen een gelijke spiegelbeeldige gevelindeling. Aan de voorzijde vier twee aan twee geplaatste 6-ruitsvensters en op de verdieping twee 4-ruitsdakkapellen met tympaan-bekroning. De entree's zijn respectievelijk naar achteren aan de noordelijke en zuidelijke zijgevels gelegen en bestaan uit een deur met meerruits bovenlicht. Ernaast een 6-ruitsvenster als aan de voorgevel en een klein 6-ruitsvenster met luik. De woning is centraal aan de oostzijde van het rechthoekige weiland ten oosten van de oprijlaan gelegen. De achter de woning gesitueerde dubbele schuur is voor de bescherming van ondergeschikte betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492721
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis: dubbele dienstwoning in Wijhe

Nijenhuis: historische parkaanleg

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
HISTORISCHE PARKAANLEG. De historische parkaanleg van het Nijenhuis kenmerkt zich door een hierarchische compositie, waarbij een formeel (ge..

Nijenhuis: moestuinmuur

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
MOESTUINMUUR. Monumentale rode en gele bakstenen moestuinmuur, uit de eerste helft van de 18e eeuw. De muur sluit de gehele noordzijde van d..

Nijenhuis: brug naar voormalige oostelijke nutstuin

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG NAAR VOORMALIGE OOSTELIJKE NUTSTUIN. Rode bakstenen rondboogbrug over de oostelijke arm van de buitengracht, uit het einde van de 17e o..

Nijenhuis: oostelijk bouwhuis

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
OOSTELIJK BOUWHUIS: rode bakstenen bouwhuis op langwerpig rechthoekige grondslag, onder met grijze Oud-hollandse pannen gedekt schilddak. Aa..

Nijenhuis: toegangsbrug met keermuur over binnengracht

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG OVER BUITENGRACHT, TOEGANGSHEK NAAR VOORPLEIN EN KEERMUREN MET BALUSTRADE. Op de hoofdas van de aanleg gelegen brug tussen oprijlaan en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis: dubbele dienstwoning in Wijhe