Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis: tuinhuis in Wijhe

Tuin Park Landgoed

't Nijenhuis 10
8131RD Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis: tuinhuis

TUINHUIS. Op de as van het voormalige 'grand canal' aan de zuidzijde van de historische aanleg gelegen houten tuinhuis op halfronde grondslag, met open zijde naar het water gekeerd. Het tuinhuis, dat in oorsprong uit de 19e eeuw dateert, heeft een rieten puntdak met houten driehoekige met verticale delen beklede topgevel aan de voor(noord-)zijde. De koepel werd in 1988 geheel vernieuwd. De halfronde wand van het tuinhuis is met riet bekleed. Het tuinhuis vertegenwoordigt een grote ornamentele waarde als blikvanger in het gezicht over het voormalige 'grand canal' in de wandeling direct achter het kasteel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492720
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis: tuinhuis in Wijhe

Nijenhuis: voliere

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
VOLIERE. Rode bakstenen 19e-eeuwse voliere op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met versierde daklijst aan de v..

Nijenhuis

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
HOOFDGEBOUW Kasteel het Nijenhuis: Bakstenen in verschillende bouwfasen tot stand gekomen hoofdgebouw, bestaande uit een hoofdvleugel met tw..

Nijenhuis: vier pijlers bij brug

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
PIJLERS BIJ BRUG. Vier laat 17e-eeuwse zandstenen, vermoedelijk oorspronkelijk van elders afkomstige pijlers met pijnappelvormige bekroning...

Nijenhuis: brug over buitengracht, toegangshek naar voorplein en keermuren met balustrade

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
TOEGANGSBRUG MET KEERMUUR OVER BINNENGRACHT. Toegangsbrug over de binnengracht, bestaande uit een recht plankier op houten jukken en steunen..

Nijenhuis: twee pijlers aan de zuidzijde van het westelijke bouwhuis

't Nijenhuis 12
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
TWEE PIJLERS AAN DE ZUIDZIJDE VAN HET WESTELIJKE BOUWHUIS. Twee monumentale samengestelde rode bakstenen pijlers op rechthoekige grondslag. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis: tuinhuis in Wijhe