Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis: duiventil in Wijhe

Tuin Park Landgoed

't Nijenhuis 6
8131RD Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis: duiventil

DUIVENTIL. Een 19e eeuwse wit geschilderde houten duiventil op rechthoekige grondslag onder een met Oudhollandse pannen gedekt zadeldak, die in het weiland ten westen van de oprijlaan op twee houten staanders rust. De lange oost- en westzijden zijn ieder voorzien van twee rijen van vijf halfronde vliegopeningen; onder elke rij bevindt zich een aanvliegplank. De noordelijke kopgevel is gesloten en voorzien van een blauw met rood geschilderd zandlopermotief. De zuidelijke kopgevel heeft een luik dat eveneens is beschilderd met zandlopermotief. De duiventil werd in 1976 geheel gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492717
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis: duiventil in Wijhe

Nijenhuis: brug en keermuur bij erf van het westelijk bouwhuis

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG EN KEERMUUR BIJ ERF VAN HET WESTELIJKE BOUWHUIS. Rode 18e- of 19e-eeuwse bakstenen rondboogbrug over de noordelijke arm van de buitengr..

Nijenhuis: schuur

't Nijenhuis 6
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
SCHUUR. Een lage, deels rode bakstenen en deels houten 19e-eeuwse schuur op een rechthoekige plattegrond onder een met "oudhollandse" pannen..

Nijenhuis: stal

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
STAL. Rode bakstenen stal op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. Aan de korte oost- en westzijde..

Nijenhuis: toegangsbrug met keermuur over binnengracht

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG OVER BUITENGRACHT, TOEGANGSHEK NAAR VOORPLEIN EN KEERMUREN MET BALUSTRADE. Op de hoofdas van de aanleg gelegen brug tussen oprijlaan en..

Nijenhuis: westelijk bouwhuis

't Nijenhuis 12
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
WESTELIJK BOUWHUIS. Rode bakstenen twee- beukig bouwhuis op rechthoekige grondslag onder met grijze Oud- hollandse pannen gedekt schilddak. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis: duiventil in Wijhe