Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis: portierswoning in Wijhe

Kasteel Buitenplaats

't Nijenhuis 6
8131RD Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: laat 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis: portierswoning

PORTIERSWONING. Laat 19e eeuwse, rode bakstenen portierswoning op kruisvormige plattegrond onder vier met grijze Oudhollandse pannen gedekte zadeldaken (met op elk schild een kruis van rode pannen), gelegen ten westen van de oprijlaan naast het hoofdinrijhek aan de Berkenallee. Op het punt waar de daken samenkomen een vierkante bakstenen schoorsteen. De gevels van de woning, die door gele bakstenen strekken zijn opgesierd, zijn op de begane grond voorzien van meerruits-schuifvensters met hardstenen kozijnen en luiken. De vier kopgevels, die op de windrichtingen georienteerd zijn, vertonen op de verdieping een klein halfrond venster, waarvan de roeden aan de bovenzijde in een gotische tracering, bestaande uit twee spitsbogen en een vierpas, samenkomen. De kopgevels zijn verder voorzien van een versierde houten windveer met een makelaar. De naar de oprijlaan gerichte oostgevel heeft in de linkergevel rechts naast het venster een korfboogvormige toegangsdeur. De westgevel heeft in de rechterzijmuur van de kopgevel rechts naast het venster een toegangsdeur met getoogd drie ruitsbovenlicht, waarvan de roeden schuin geplaatst zijn. De woning, die in 1975 werd gerestaureerd, wordt omringd door een hardstenen stoep en staat op een grijs geschilderde gepleisterde plint. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492715
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis: portierswoning in Wijhe

Nijenhuis: schuur

't Nijenhuis 6
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
SCHUUR. Een lage, deels rode bakstenen en deels houten 19e-eeuwse schuur op een rechthoekige plattegrond onder een met "oudhollandse" pannen..

Nijenhuis: hoofdinrijhek

't Nijenhuis 6
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
HOOFDINRIJHEK. Op de as van het huis aan de Berkenallee gelegen hoofdinrijhek, bestaande uit een dubbel smeedijzeren hek met lansvormige spi..

Nijenhuis: duiventil

't Nijenhuis 6
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
DUIVENTIL. Een 19e eeuwse wit geschilderde houten duiventil op rechthoekige grondslag onder een met Oudhollandse pannen gedekt zadeldak, die..

Nijenhuis: brug en keermuur bij erf van het westelijk bouwhuis

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG EN KEERMUUR BIJ ERF VAN HET WESTELIJKE BOUWHUIS. Rode 18e- of 19e-eeuwse bakstenen rondboogbrug over de noordelijke arm van de buitengr..

Nijenhuis: toegangsbrug met keermuur over binnengracht

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG OVER BUITENGRACHT, TOEGANGSHEK NAAR VOORPLEIN EN KEERMUREN MET BALUSTRADE. Op de hoofdas van de aanleg gelegen brug tussen oprijlaan en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis: portierswoning in Wijhe