Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis: brug en keermuur bij erf van het westelijk bouwhuis in Wijhe

Tuin Park Landgoed

't Nijenhuis 8
8131RD Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis: brug en keermuur bij erf van het westelijk bouwhuis

BRUG EN KEERMUUR BIJ ERF VAN HET WESTELIJKE BOUWHUIS. Rode 18e- of 19e-eeuwse bakstenen rondboogbrug over de noordelijke arm van de buitengracht naar het erf achter het westelijke bouwhuis met als balustrade rechthoekige rode bakstenen zuilstompen waartussen een smeedijzerenketting is gehangen. Aan de zuidzijde van de balustrade twee vierkante rode bakstenen hoofpijlers. De zuilstompen en twee pijlers zijn door hardstenen afdekplaat afgesloten. De brug eindigt aan de zuidzijde in een rode bakstenen muur, die het erf achter het westelijke bouwhuis naar de gracht keert. De muur is recentelijk ca. een halve meter hoger opgetrokken en wordt door een houten hek van recente datum afgesloten. Even links van de brug wordt de keermuur door een rode bakstenen trap van zeven treden naar de gracht onderbroken. Brug en keermuur zijn in 1988 gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492711
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis: brug en keermuur bij erf van het westelijk bouwhuis in Wijhe

Nijenhuis: stal

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
STAL. Rode bakstenen stal op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. Aan de korte oost- en westzijde..

Nijenhuis: westelijk bouwhuis

't Nijenhuis 12
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
WESTELIJK BOUWHUIS. Rode bakstenen twee- beukig bouwhuis op rechthoekige grondslag onder met grijze Oud- hollandse pannen gedekt schilddak. ..

Nijenhuis: bakhuisje

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BAKHUISJE. Rode bakstenen 18e- of 19e- eeuws bakhuisje op rechthoekige grondslag met grijze pannen gedekt schilddak. Het in 1970 gerestauree..

Nijenhuis: dienstwoning

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
DIENSTWONING. Kleine rode bakstenen 18e of 19e-eeuwse dienstwoning onder met grijze pannen gedekt schilddak, met kleine uitbouw, eveneens on..

Nijenhuis: toegangsbrug met keermuur over binnengracht

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG OVER BUITENGRACHT, TOEGANGSHEK NAAR VOORPLEIN EN KEERMUREN MET BALUSTRADE. Op de hoofdas van de aanleg gelegen brug tussen oprijlaan en..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nijenhuis: brug en keermuur bij erf van het westelijk bouwhuis in Wijhe