Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis: hoofdinrijhek in Wijhe

Tuin Park Landgoed

't Nijenhuis 6
8131RD Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: tweede helft van de 19e eeuw


Beschrijving van Nijenhuis: hoofdinrijhek

HOOFDINRIJHEK. Op de as van het huis aan de Berkenallee gelegen hoofdinrijhek, bestaande uit een dubbel smeedijzeren hek met lansvormige spijlen, onderbroken door een band van in elkaar gevlochten punt-ovalen (thans blauw geschilderd) en geflankeerd door 2 vierkante bakstenen pijlers op hardstenen voeting en met hardstenen geprofileerde vierkante dekplaat. Aan weerszijden een waaiervormig smeedijzeren vleugelstuk. De pijlers worden bekroond door een heraldische leeuw. De leeuwen tonen beide een schild met tekst: links "HUIZE" en rechts "NYENHUIS". Het hek dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492708
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis: hoofdinrijhek in Wijhe

Nijenhuis: portierswoning

't Nijenhuis 6
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
PORTIERSWONING. Laat 19e eeuwse, rode bakstenen portierswoning op kruisvormige plattegrond onder vier met grijze Oudhollandse pannen gedekte..

Nijenhuis: schuur

't Nijenhuis 6
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
SCHUUR. Een lage, deels rode bakstenen en deels houten 19e-eeuwse schuur op een rechthoekige plattegrond onder een met "oudhollandse" pannen..

Nijenhuis: duiventil

't Nijenhuis 6
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
DUIVENTIL. Een 19e eeuwse wit geschilderde houten duiventil op rechthoekige grondslag onder een met Oudhollandse pannen gedekt zadeldak, die..

Nijenhuis: toegangsbrug met keermuur over binnengracht

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG OVER BUITENGRACHT, TOEGANGSHEK NAAR VOORPLEIN EN KEERMUREN MET BALUSTRADE. Op de hoofdas van de aanleg gelegen brug tussen oprijlaan en..

Nijenhuis: brug en keermuur bij erf van het westelijk bouwhuis

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG EN KEERMUUR BIJ ERF VAN HET WESTELIJKE BOUWHUIS. Rode 18e- of 19e-eeuwse bakstenen rondboogbrug over de noordelijke arm van de buitengr..

Kaart & Routeplanner