Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis: oostelijk bouwhuis in Wijhe

Kasteel Buitenplaats

't Nijenhuis 10
8131RD Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1694


Beschrijving van Nijenhuis: oostelijk bouwhuis

OOSTELIJK BOUWHUIS: rode bakstenen bouwhuis op langwerpig rechthoekige grondslag, onder met grijze Oud-hollandse pannen gedekt schilddak. Aan de nokeinden van het dak een vierkante rode bakstenen schoorsteen en iets ten zuiden van het midden tegen de nok op het oostelijke dakschild een rechthoekige rode bakstenen schoorsteen. Het bouwhuis sluit de voorplein aan de oostzijde af en rijst aan de noordzijde direct uit de gracht op. Centraal aan de voor(west-)zijde de oorspronkelijke inrijpoort van het in 1976 tot tentoonstellingsruimte heringerichte bouwhuis, bestaande uit een getoogde dubbele deur onder een zandstenen gebosseerde latei. Aan weerszijden van de poort drie kloostervensters met zandstenen boven-, tussen- en onderdorpels en meerruitsvensters, met luiken voor de onderste helft van de vensters. Aan weerszijden van deze venster-reeks een deur met meerruitsbovenlicht, zandstenen bovendorpel en latei. In het kalf van de linker deur het gedeelde wapen van Van Ittersum- Bentinck met het jaartal 1694. Op de as van deze twee deuren en de dubbele poortdeur een meerruits-dakapel met luik (oorspronkelijk hooiluik) en tympaanbekroning. Deze gevel wordt aan weerszijden afgesloten door een kloostervenster als hierboven beschreven, zij het dat de onderste venster helft blind is uitgevoerd en de ruitssindeling geschilderd is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492707
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis: oostelijk bouwhuis in Wijhe

Nijenhuis: twee pijlers aan de zuidzijde van het oostelijke bouwhuis

't Nijenhuis 12
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
TWEE PIJLERS AAN DE ZUIDZIJDE VAN HET OOSTELIJKE BOUWHUIS. Twee monumentale samengestelde rode bakstenen pijlers op rechthoekige grondslag. ..

Nijenhuis: toegangsbrug met keermuur over binnengracht

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG OVER BUITENGRACHT, TOEGANGSHEK NAAR VOORPLEIN EN KEERMUREN MET BALUSTRADE. Op de hoofdas van de aanleg gelegen brug tussen oprijlaan en..

Nijenhuis: brug over buitengracht, toegangshek naar voorplein en keermuren met balustrade

't Nijenhuis 10
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
TOEGANGSBRUG MET KEERMUUR OVER BINNENGRACHT. Toegangsbrug over de binnengracht, bestaande uit een recht plankier op houten jukken en steunen..

Nijenhuis: twee pijlers aan de zuidzijde van het westelijke bouwhuis

't Nijenhuis 12
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
TWEE PIJLERS AAN DE ZUIDZIJDE VAN HET WESTELIJKE BOUWHUIS. Twee monumentale samengestelde rode bakstenen pijlers op rechthoekige grondslag. ..

Nijenhuis: westelijk bouwhuis

't Nijenhuis 12
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
WESTELIJK BOUWHUIS. Rode bakstenen twee- beukig bouwhuis op rechthoekige grondslag onder met grijze Oud- hollandse pannen gedekt schilddak. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)