Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nijenhuis: westelijk bouwhuis in Wijhe

Kasteel Buitenplaats

't Nijenhuis 12
8131RD Wijhe (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1687


Beschrijving van Nijenhuis: westelijk bouwhuis

WESTELIJK BOUWHUIS. Rode bakstenen twee- beukig bouwhuis op rechthoekige grondslag onder met grijze Oud- hollandse pannen gedekt schilddak. Het bouwhuis sluit de voorplein aan de westzijde af en rijst aan de noordzijde direct uit de gracht op. Aan de ZW-zijde kwam na ca. 1811 (Kadastrale minuutplan) de huidige rechthoekige uitbouw onder afgeknot schilddak tot stand. Centraal aan de voor(oost-)zijde de oorspronkelijke inrijpoort van het in 1969 tot tentoonstellingsruimte heringerichte bouwhuis, bestaande uit een getoogde dubbele deur onder een zandstenen gebosseerde latei. Aan weerszijden van de poort drie kloostervensters met zandstenen boven-, tussen- en onderdorpels en meerruitsvensters, met luiken voor de onderste helft van de vensters. Aan weerszijden van deze venster-reeks een deur met meerruits-bovenlicht en zandstenen bovendorpel en latei. In het kalf van de linker deur het gedeelde wapen van Van Ittersum- Bentinck met het jaartal 1687. Op de as van deze twee deuren en van de dubbele poortdeur een meerruits-dakkapel met luik (oorspronkelijk hooiluik) en tympaanbekroning. De gevel wordt aan weerszijden afgesloten door een kloostervenster als hierboven beschreven. Linker(zuid-)gevel: in het uitgebouwde gedeelte vijf grote 6-ruitsvensters met luiken. Aan de achter(west-)kant van deze uitbouw eveneens vijf grote 6-ruitsvensters met luiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492706
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nijenhuis: westelijk bouwhuis in Wijhe

Nijenhuis: bakhuisje

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BAKHUISJE. Rode bakstenen 18e- of 19e- eeuws bakhuisje op rechthoekige grondslag met grijze pannen gedekt schilddak. Het in 1970 gerestauree..

Nijenhuis: twee pijlers aan de zuidzijde van het westelijke bouwhuis

't Nijenhuis 12
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
TWEE PIJLERS AAN DE ZUIDZIJDE VAN HET WESTELIJKE BOUWHUIS. Twee monumentale samengestelde rode bakstenen pijlers op rechthoekige grondslag. ..

Nijenhuis: dienstwoning

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
DIENSTWONING. Kleine rode bakstenen 18e of 19e-eeuwse dienstwoning onder met grijze pannen gedekt schilddak, met kleine uitbouw, eveneens on..

Nijenhuis: brug en keermuur bij erf van het westelijk bouwhuis

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
BRUG EN KEERMUUR BIJ ERF VAN HET WESTELIJKE BOUWHUIS. Rode 18e- of 19e-eeuwse bakstenen rondboogbrug over de noordelijke arm van de buitengr..

Nijenhuis: stal

't Nijenhuis 8
Wijhe (Gemeente Olst Wijhe)
STAL. Rode bakstenen stal op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. Aan de korte oost- en westzijde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)