Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Moerputtenbrug en Venkantbrug in 's Hertogenbosch

Weg En Waterwerk

Moerputtenbrug ong
5200BA 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van Moerputtenbrug en Venkantbrug

1. Moerputtenbrug Inleiding Circa 600 meter lange doorlaatbare spoorbrug, in de jaren 1882-1885 gebouwd als onderdeel van de Langstraatspoorweg door het Bossche Inundatieveld, nu natuurgebied De Moerputten. Omschrijving De geklonken, ijzeren vakwerk-spoorbrug rust op 37 massief gemetselde bakstenen en hardstenen pijlers, heeft twee dito landhoofden en bestaat uit 36 identieke secties van 16.20 meter lengte. Ofschoon de constructie vanouds de mogelijkheid voor dubbelspoor biedt, is slechts een spoor uitgevoerd. Waardering De brug heeft historisch-waterstaatkundige en spoorweg-historische zeldzaamheid en betekenis als een van de langste regionale doorlaat- spoorbruggen in ons land. De brug bezit bouwhistorische en industrieel- archeologische waarden als vitaal onderdeel van de voormalige Langstraatspoorweg die, aangelegd in de periode 1875-1890, in 1972 buiten bedrijf werd gesteld. Historisch-geografische betekenis alsmede belevings- en herinneringswaarden liggen besloten in het landschappelijk duidelijk herkenbare, want verhoogd gelegen beloop van de oude spoorbaan waarin als relict van een verdwenen vitale oost- westverbinding met sociale, infrastructurele en industriele implicaties de spoorbrug een zeldzame uitdrukking vormt van een belangwekkende periode uit de geschiedenis. 2. Venkantbrug Inleiding Circa 33 meter lange spoorbrug over de Bossche Sloot, voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente 's-Hertogenbosch, in 1886 gebouwd als onderdeel van de Langstraatspoorweg. Omschrijving De geklonken, ijzeren vakwerk-spoorbrug bestaat uit twee identieke secties met een lengte van 16.20 meter, rust in het midden op een massief gemetselde bakstenen pijler waarop een dekplaat in gewapend beton en heeft twee gemetselde landhoofden in baksteen en natuursteen. Ofschoon de constructie vanouds de mogelijkheid voor dubbelspoor biedt, werd slechts een spoor uitgevoerd. Waardering De spoorbrug heeft spoorweg- historische betekenis en bezit bouwhistorische en industrieel- archeologische waarden als vitaal onderdeel van de voormalige Langstraatspoorweg die, aangelegd in de periode 1875-1890, in 1972 buiten bedrijf is gesteld. Historisch-geografische betekenis alsmede belevings- en herinneringswaarden liggen besloten in het landschappelijk duidelijk herkenbare, want verhoogd gelegen beloop van de oude spoorbaan waarin als relict van een verdwenen vitale oost- westverbinding met sociale, infrastructurele en industriele implicaties de brug een zeldzame uitdrukking vormt van een belangwekkende periode uit de geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492667
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Moerputtenbrug en Venkantbrug in 's Hertogenbosch

Op de hoek van de 100 Morgen

Deutersestraat 4
's Hertogenbosch
18e eeuwse boerderij, genaamd "op de hoek van de Honderd Morgen" onder rieten wolfdak; voorgevel aan de korte zijde, aangebouwde stal (langg..

Nederlands Hervormde Kerk

Grote Kerk 20
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Ned. Herv. Kerk. Bestaande uit vlak opgaande bakstenen toren, met in de tweede geleding lisenen en rondboogfriezen, waarboven gedichte galmg..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Grote Kerk 20
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Vlak opgaande bakstenen toren met in de tweede geleding lisenen en rondboogfriezen, waarboven gedichte galmgat..

Woonhuis

Meliestraat 24
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd in circa 1860 in opdracht van een bierbrouwer. De bouwstijl vertoont elementen van het Eclecticisme. Omschrij..

Bedrijfsgebouw, voormalige brouwerij

Meliestraat 20a
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. BEDRIJFSGEBOUW, voormalige BROUWERIJ gebouwd in 1888 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. In 1934 uitgebreid met een brouwtoren ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Moerputtenbrug en Venkantbrug in 's Hertogenbosch

Foto's (4)