Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in eclectische stijl met bijbehorend hekwerk in Amsterdam

Woonhuis

Roemer Visscherstraat 47
1054EW Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1895
Architect: E. van der Eyk & J.A. de Waal


Beschrijving van Villa in eclectische stijl met bijbehorend hekwerk

Inleiding Nabij het Vondelpark gesitueerde, aan vier zijden vrijgelegen VILLA, omstreeks 1885 in eclectische stijl ontworpen met bijbehorend hekwerk. Object-omschrijving Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond op een donkerkleurig basement opgetrokken villa van gepleisterde baksteen bestaande uit souterrain, bel-etage, eerste verdieping en een kapverdieping onder een schilddak bedekt met zwarte pannen. Onder de overkragende goot een breed fries met sierconsoles. Aan alle gevelzijden is het pleisterwerk ter hoogte van de bel-etage van horizontale schijnvoegen voorzien. De voorzijde is vier travee├źn breed waarbij de smalle ingangstravee op de hoek boven het souterrain is teruggerooid. De entree met rechthoekige houten deur met bovenlicht ligt onder een over de beganegrondverdieping lopende loggia met trekstangen gedragen door een op een hardstenen sokkel geplaatste kolom. De entree is bereikbaar via een uit negen treden bestaande hardstenen stoep met ijzeren balustrade. Boven de loggia tweeblinde rondboogvormige vensters. De middentravee van de voorgevel heeft een flauw risaliet. De diepgelegen rechthoekige vensters hebben bovenlichten met roedenverdeling. De hoeken van de verdieping zijn voorzien van geblokte lisenen. De uit twee travee├źn bestaande zuidwestelijk gesitueerde rechterzijgevel heeft in de linkertravee over souterrain en beganegrondverdieping een erker met bovenliggend balcon met een balustrade met kandelaberzuiltjes. De luifel boven de balcondeuren wordt gedragen door twee paar deels gecanneleerde zuilen met Korinthische kapitelen. De achtergevel is over de bel-etage van de linkertravee voorzien van een serre met bovenliggend balcon met balustrade. De smalle rechtertravee risaleert. De linkerzijgevel is voorzien van smalle diepliggende vensters met roedenverdeling. De linkertravee is teruggerooid. De gehele gevel wordt verder verlevendigd door het pleisterwerk op bepaalde plaatsen te voorzien van een blok- en strokenstructuur, door de vensters op de eerste verdieping te voorzien van uitkragende bovendorpels en door tussen de verdiepingen brede friezen te plaatsen tussen uitkragende cordonbanden. Aan de straatkant een sierijzeren hekwerk. Waardering Rijk gedetailleerde eclectische villa met bijbehorend hekwerk van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de stedebouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan de rand van het Vondelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492074
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in eclectische stijl met bijbehorend hekwerk in Amsterdam

Paviljoen 'Vondelpark'

Vondelpark 3
Amsterdam
Inleiding Een in de noordwestelijke hoek van het Vondelpark in 1879-1881 opgetrokken CAFE-RESTAURANT met KASTELEINSWONING, genaamd het Vond..

Villa in neogotisch-renaissancistische stijl

Vondelstraat 49A
Amsterdam
Inleiding Vondelstraat 47 is een rond circa 1873 opgetrokken VILLA naar een ontwerp in neogotisch-renaissancistische stijl van J.H. Schmits..

Zevenlandenhuizen: Engeland

Roemer Visscherstraat 30A
Amsterdam
Inleiding Meest westelijk in het complex De Zeven Landen gesitueerd HERENHUIS, genaamd Engeland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B..

Brug nr. 450

Brug nr. 450 Mid-Oostelijk in Vondelpark
Amsterdam
Omschrijving Brug nr. 450 over de zich versmallende waterpartij mid-oostelijk in het park, in het verlengde van de toegang aan de Vondelstr..

Vondelpark

Rij- en wandelpark
Amsterdam
Omschrijving Vanaf de Stadhouderskade in enigszins zuidwestelijke richting en in twee afzonderlijke fasen tot stand gekomen parkaanleg van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in eclectische stijl met bijbehorend hekwerk in Amsterdam

Foto's (1)