Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Amsterdamsche Huishoudschool in Amsterdam

Gebouw

Zandpad 5
1054GA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1894-1895


Beschrijving van Amsterdamsche Huishoudschool

Inleiding In 1894-1895 in Chaletstijl met vakwerk opgetrokken en aan vier zijden vrijgelegen HUISHOUDSCHOOL, genaamd de Amsterdamsche Huishoudschool, naar een ontwerp van C.B. Posthumus Meyjes in opdracht van de 'Vereeniging tot Instandhouding en Beheer van de Amsterdamsche Huishoudschool' welke in 1891 werd opgericht door Jeltje de Bosch Kemper en Hendrina H. Scholten-Commelin. Jeltje de Bosch Kemper bewoonde het huis aan Zandpad nr. 6. In 1933 werd de school inwendig verbouwd door P. Vorkink. De in 1952 aan de linkerzijde uitgevoerde uitbreiding, bestaande uit een gymnastiekzaal en een zogenaamde Noorse keuken, verbonden met het hoofdgebouw via een laag tussenlid, is niet in de bescherming opgenomen. In 1974 verbouwd tot jeugdherberg; de daartoe toegevoegde brandtrap valt buiten de bescherming. Omschrijving Op een samengestelde plattegrond tot stand gekomen schoolgebouw bestaande uit sousterrain, hoofdverdieping, eerste verdieping, tweede verdieping en een kapverdieping onder een schilddak met overstekende daklijst voorzien van sierconsoles. Het pand is gesitueerd terugliggend van de rooilijn. De onderbouw is opgetrokken in lichtbruin gekleurde bakstenen, de houten kapverdieping is uitgevoerd in verticaal beschot in een Bentheimer kleur. Een hardstenen trap met ijzeren leuningen leidt naar de entree op de hoofdverdieping welke zich bevindt onder een lessenaardak. Op de eerste verdieping over de gehele breedte een houten balcon met in de middentravee een eveneens houten loggia onder een overstekende daklijst. Boven de vensters van de eerste verdieping twee gevelstenen waarin gebeiteld 'Amsterdamsche Huishoudschool'. Op de bovenste verdieping over drie vensterassen een overdekt balcon met puntdak. De muurvlakken van de derde verdieping zijn voorzien van wit geschilderde planken. De rechthoekige vensters met boognissen zijn evenwichtig over de gevel verdeeld. De rechterzijgevel (O) is voorzien van een middenrisaliet van drie vensterassen breed, eindigend in een puntgevel waarop een makelaar in de vorm van een spitse topversiering. In de linkertravee een overdekt houten balcon met puntdak en makelaar. Op de tweede verdieping, in de rechtertravee, een eveneens houten balcon. Ook hier zijn alle vensters met boognissen evenwichtig over de gevel verdeeld. Dit geldt ook voor de linkerzijgevel en achtergevel. Waardering Voormalige huishoudschool in karakteristieke combinatie van vakwerk en Chaletstijl met bijbehorende detaillering, balcons, houten kapverdieping en entree van algemeen belang wegens architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde. Het gebouw, dat met de entree recht tegenover één van de toegangen tot het Vondelpark ligt, maakt deel uit van de beeldbepalende, open bebouwing langs het Zandpad, het enig bewaard gebleven pre-stedelijke pad in Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492059
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Amsterdamsche Huishoudschool in Amsterdam

Zevenlandenhuizen: Duitsland

Roemer Visscherstraat 20
Amsterdam
Inleiding Meest oostelijk gesitueerde HERENHUIS van het complex De Zeven Landen, genaamd Duitsland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. ..

Zevenlandenhuizen: Frankrijk

Roemer Visscherstraat 22
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Frankrijk en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1948..

Zevenlandenhuizen: Spanje

Roemer Visscherstraat 24
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Spanje en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrij..

Zevenlandenhuizen: Italië

Roemer Visscherstraat 26
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Italië en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Rusland

Roemer Visscherstraat 28
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Rusland en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)