Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in neogotisch-renaissancistische stijl in Amsterdam

Woonhuis

Vondelstraat 49 A
1054GJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1870-1882
Architect: H.H.J. Stogeman


Beschrijving van Villa in neogotisch-renaissancistische stijl

Inleiding Vondelstraat 47 is een rond circa 1873 opgetrokken VILLA naar een ontwerp in neogotisch-renaissancistische stijl van J.H. Schmits in opdracht van H. Wille. Vondelstraat 49 bestaat uit de rechtertoren en de meest rechtsgelegen vensteras van het tussen de twee torens gelegen muurvlak en is oorspronkelijk gebouwd als 'bijbouw' bij Vondelstraat 47 naar een ontwerp van H.H.J. Stogeman uit 1882 in opdracht van de Wed. mevr. H. Wille, maar vormt stilistisch gezien een onlosmakelijk en niet te scheiden geheel met Vondelstraat 47. N.B. In 1911 is Vondelstraat 47 veranderd en uitgebreid. Daarbij werd het sousterrain, liggend op de hoek, vergroot met twee daarboven gelegen verdiepingen door de architect Staal Haalmeyer in opdracht van I.P. Jolles. In 1913 is het pand gewijzigd door H.A.J. Baanders in opdracht van C.H. Guépia. Vondelstraat 49 is in 1926-1927 veranderd met behoud van bestemming daarvan tot een eengezinswoning. In 1987 is het pand verbouwd tot appartementswoningen en vernummerd tot 49 A-E. Na de verbinding van de Eerste Constantijn Huygensstraat met de Van Baerlestraat in 1947 ligt het bouwblok thans op de hoek van de Vondelstraat en de Eerste Constantijn Huygensstraat. De recentelijk gerealiseerde garage vormt tevens een doorgang naar een achter het bouwblok gelegen parkeerplaats, doch valt buiten de bescherming. Omschrijving Een op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in blokverband gepleisterde bakstenen villa met latere aanbouw bestaande uit vier bouwlagen. De torens zijn voorzien van een plat dak; het daartussen gelegen muurvlak ligt onder een schuin omhoog lopend plat dak, waarbij het schuine dakdeel bedekt is met leien. De twee torens zijn identiek aan elkaar met twee boven elkaar gelegen erkers beganegronds en op de eerste verdieping. In de rechtertoren een bovenliggend balcon met ijzeren borstwering tussen gepleisterde posten. De torens zijn voorzien van met dekplaten beklede kantelen boven een gestileerd fries en op de hoeken arkels waarop aan de voorzijde torenvormige bekroningen zijn geplaatst. In de oostelijke gevelzijde van de linkertoren op de tweede verdieping een blind venster. Alle vensters zijn voorzien van bovenliggende gestileerde waterlijsten op sierconsoles en van openslaande ramen onder in tweeën onderverdeelde bovenlichten. Het tussen de twee torens gelegen teruggerooide middendeel is vier vensterassen breed. Beganegronds in de meest links gelegen vensteras een via een uit acht treden bestaande stoep toegankelijke entree met sierijzeren leuningen. De deur is recent. Een grote dakkapel met tympaan waarin oculus tussen twee kleinere dakkapellen. Traliewerk voor de ramen in het sousterrain en beganegronds voor de ramen in het middenvlak. Waardering Oorspronkelijke villa van architectuurhistorisch belang vanwege de voor Amsterdam zeldzame combinatie van neogotische en neorenaissancistische stijlkenmerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 492018
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in neogotisch-renaissancistische stijl in Amsterdam

Logegebouw met verenigingslokaal en conciërgewoning,

Vondelstraat 39
Amsterdam
Inleiding In verschillende bouwfasen tot stand gekomen LOGEGEBOUW met VERENIGINGSLOKAAL en CONCIERGEWONING, hoofdzetel van de Amsterdamse V..

Paviljoen 'Vondelpark'

Vondelpark 3
Amsterdam
Inleiding Een in de noordwestelijke hoek van het Vondelpark in 1879-1881 opgetrokken CAFE-RESTAURANT met KASTELEINSWONING, genaamd het Vond..

Villa in eclectische stijl met bijbehorend hekwerk

Roemer Visscherstraat 47
Amsterdam
Inleiding Nabij het Vondelpark gesitueerde, aan vier zijden vrijgelegen VILLA, omstreeks 1885 in eclectische stijl ontworpen met bijbehoren..

Zevenlandenhuizen: Engeland

Roemer Visscherstraat 30A
Amsterdam
Inleiding Meest westelijk in het complex De Zeven Landen gesitueerd HERENHUIS, genaamd Engeland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B..

Zevenlandenhuizen: Nederland

Roemer Visscherstraat 30
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Nederland, uitgevoerd in neo-renaissancestijl en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen doo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)