Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis met koetsierswoning en poort in Amsterdam

Gebouw

Overtoom 243
1054HW Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Koetshuis met koetsierswoning en poort

Object-omschrijving In opdracht van E.A. Lehmann langs de Overtoom aan de straatzijde in neo-Renaissance-stijl uit 1900 op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen opgetrokken koetshuis met koetsierswoning en poort op een hardstenen plint bestaande uit twee verdiepingen onder een samenstel van schild- en zadeldaken bedekt met zwarte pannen. De vorstpannen zijn voorzien van een ijzeren siermotief. Onder de overstekende dakgoot een rondlopend boogfries. De risalerende travee├źn en de door de dakgoot brekende dakkapellen zijn voorzien van trapgevels met dekplaten. Alle vensters zijn voorzien van boogvelden met tracering en hebben een roedenverdeling. Het koetshuis met koetsierswoning bestaat uit een voorhuis met dwarskap met haaks daarop twee achterhuizen. Een bakstenen muur en een bijgebouwtje omsluiten een aan de zuidzijde gelegen binnenplaats. Het rechterachterhuis is voorzien van een dakruiter en dakkapellen. De gevels worden verlevendigd door de toepassing van gepleisterde aanzet-, sluit- en hoekstenen, speklagen, decoratief uitgevoerde muurankers en decoratief metselwerk. Waardering Voormalig koetshuis met koetsierswoning en poort van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde alsmede van belang als onderdeel van het Villa Betty-complex en de prominente situering langs de Overtoom in een royale satdstuin nabij het Vondelpark. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491961
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis met koetsierswoning en poort in Amsterdam

Villa Betty

Overtoom 241
Amsterdam
Inleiding Nabij het Vondelpark aan de Overtoomn gesitueerde VILLA, in eerste aanleg tot stand gekomen in 1877-78 in eclectische stijl met i..

Voetbrug met imitatie-boomstronk

Overtoom 241
Amsterdam
Object-omschrijving In de royale stadstuin van villa Betty gesitueerde VOETBRUG over de kleine tuinvijver met terzijde een imitatie-boomstr..

Parkkerk

Gerard Brandtstraat 26
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Gerard Brandtstraat en Vondelpark gelegen, in 1918 tot stand gekomen KERK, genaamd 'Parkkerk', met aangebouwde PAS..

Poortgebouw van Wilhelminagasthuis

Helmersplantsoen 1
Amsterdam
Omschrijving Voormalig HOOFDGEBOUW en POORT (1) als eerste onderdeel van het complex Wilhelmina Gasthuis in 1891-1893 gebouwd in opdracht ..

Hollandse Manege

Vondelstraat 140
Amsterdam
Hollandsche Manege (1880, door A.L.van Gendt), een inpandig gelegen complex bestaande uit een gang onder de huizen van de Vondelstraat door,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis met koetsierswoning en poort in Amsterdam

Foto's (1)