Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmanswoning in Amsterdam

Woonhuis

Zandpad 3
1054GA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1853


Beschrijving van Tuinmanswoning

Object-omschrijving Op een rechthoekige plattegrond in eclectische trant gebouwde bakstenen TUINMANSWONING bestaande uit één bouwlaag. Het schilddak, boven een uitkragende houten daklijst met sierkorbelen, is voorzien van een bakstenen en gepleisterde verhoogde dakopbouw met een boogvenster en door roeden onderverdeelde ruitvormige vensters. Boven op het flauw hellende zadeldak een gietijzeren windvaan met daarin aangegeven het bouwjaar 1853. De ingang bevindt zich aan de tuinzijde. De gevel aan het Zandpad is voorzien van drie boogvensters met houten luiken. De bovenlichten zijn voorzien van een vorktracering. Tussen de vensters rozetankers. De woning is vanaf het Zandpad toegankelijk via de rechts gelegen houten poort. Waardering Voormalige in gave staat verkerende tuinmanswoning van typologisch en cultuurhistorisch belang als onderdeel van het tuingebouwen-complex behorend tot de oorspronkelijke pre-stedelijke bebouwing aan het Zandpad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491941
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinmanswoning in Amsterdam

Oranjerie

Zandpad 2C
Amsterdam
Object-omschrijving Op een samengestelde plattegrond in de trant van de Chaletstijl uitgevoerde ORANGERIE (1890), opgetrokken in hout en ba..

Amsterdamsche Huishoudschool

Zandpad 5
Amsterdam
Inleiding In 1894-1895 in Chaletstijl met vakwerk opgetrokken en aan vier zijden vrijgelegen HUISHOUDSCHOOL, genaamd de Amsterdamsche Huish..

Zevenlandenhuizen: Duitsland

Roemer Visscherstraat 20
Amsterdam
Inleiding Meest oostelijk gesitueerde HERENHUIS van het complex De Zeven Landen, genaamd Duitsland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. ..

Zevenlandenhuizen: Frankrijk

Roemer Visscherstraat 22
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Frankrijk en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1948..

Zevenlandenhuizen: Spanje

Roemer Visscherstraat 24
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Spanje en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrij..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmanswoning in Amsterdam

Foto's (1)