Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oranjerie in Amsterdam

Tuin Park Landgoed

Zandpad 2 C
1054GA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Oranjerie

Object-omschrijving Op een samengestelde plattegrond in de trant van de Chaletstijl uitgevoerde ORANGERIE (1890), opgetrokken in hout en baksteen op een natuurstenen plint met naastliggende poort en bestaande uit één bouwlaag onder een overstekende houten daklijst waaronder houten korbelen en gedekt door een schilddak. De naar binnen geknikte voorgevel aan de tuinzijde is bereikbaar via een uit vijf treden bestaande houten bordestrap. De linkertravee, evenwijdig aan het Zandpad, eindigt in een puntgevel met rijkbewerkte houten windveren. De openslaande tuindeuren zijn voorzien van vierruits vensters. De resterende vlakken van de linkertravee bestaan in zijn geheel uit vensters welke door houten roeden zijn onderverdeeld. Het stijl- en regelwerk is van hout. De naar binnen springende rechtertravee is geheel opgedeeld in door roeden verdeelde vensters. De aan het Zandpad gelegen achterzijde eindigt in het midden in een puntgevel, voorzien van windveren en een makelaar. Het grootste deel van de achtergevel is opgedeeld in door roeden verdeelde vensters. De resterende muurvlakken zijn voorzien van stijl-, regel- en schoorwerk. De poort bestaat uit twee openslaande houten deuren onder een houten geprofileerde lijst tussen twee natuurstenen posten met bolvormige, eveneens natuurstenen, bekroningen. Waardering Voormalige orangerie van architectuur- en cultuurhistorisch belang als onderdeel van het tuingebouwen-complex behorend tot de oorspronkelijke pre-stedelijke bebouwing aan het Zandpad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491934
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oranjerie in Amsterdam

Tuinmanswoning

Zandpad 3
Amsterdam
Object-omschrijving Op een rechthoekige plattegrond in eclectische trant gebouwde bakstenen TUINMANSWONING bestaande uit één bouwlaag. He..

Amsterdamsche Huishoudschool

Zandpad 5
Amsterdam
Inleiding In 1894-1895 in Chaletstijl met vakwerk opgetrokken en aan vier zijden vrijgelegen HUISHOUDSCHOOL, genaamd de Amsterdamsche Huish..

Zevenlandenhuizen: Duitsland

Roemer Visscherstraat 20
Amsterdam
Inleiding Meest oostelijk gesitueerde HERENHUIS van het complex De Zeven Landen, genaamd Duitsland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. ..

Zevenlandenhuizen: Frankrijk

Roemer Visscherstraat 22
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Frankrijk en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1948..

Zevenlandenhuizen: Spanje

Roemer Visscherstraat 24
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Spanje en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)