Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zevenlandenhuizen: Engeland in Amsterdam

Woonhuis

Roemer Visscherstraat 30 A
1054EZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1894
Architect: Tjeerd Kuipers


Beschrijving van Zevenlandenhuizen: Engeland

Inleiding Meest westelijk in het complex De Zeven Landen gesitueerd HERENHUIS, genaamd Engeland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1925 werd in opdracht van A.N. Scholten Lewe van Middelstum naar ontwerp van Jan de Meyer een groter deel van de kap voor bewoning geschikt gemaakt. Object-omschrijving Herenhuis met vier bouwlagen: begane grond, eerste en tweede verdieping en kapverdieping. Opgetrokken in baksteen op een hoge natuurstenen plint met symmetrische puntgevel. Het dak bestaat uit een ingestoken zadeldak, waarachter een schuinoplopend dakschild met rode platte pannen, verder waarschijnlijk plat. De begane grond heeft aan de rechterzijde de toegangspartij met deur onder ingezwenkte keperboog met profiellijst en half-balusters. Aan de linkerzijde een getoogd vierruits venster onder soortgelijke keperboog. In het midden een zesruits venster. Verder rode en grijze baksteen en vier natuurstenen kraagstenen. Op de eerste verdieping een grote centrale driezijdige erker, gedragen door een ojief-vormige tromp met landsnaam 'Engeland'. De uit overwegend grijze baksteen opgetrokken erker heeft verder witgepleisterde hoekstenen, smalle recente vensters met bovenlicht, banden in rode baksteen, een houten architraaf en een vijftal tinnen of kantelen met kroonlijst. De oorspronkelijk open 'moordgaten' zijn inmiddels gedicht en witgestuct. De tweede verdieping heeft een centrale dubbele vensterpartij met balcon en met recente kozijnen. Verder geprofileerde bovendorpels en op geprofileerde en geornamenteerde kraagstenen rustende diepe muurdammen, als steunpunten voor de uitkragende houten top van de puntgevel daarboven. Geprofileerd gemetselde kroonlijst. Kapverdieping met houten beschot en windveren; uitkragende beschoten top met regels en stijlen. Kleine rechthoekige erker met kruisvenster met meerruits ramen. Aan weerszijden nog een smal venster met zesruits bovenlicht. De erker rust op een console opgebouwd uit steeds inspringende rechthoeken. De console loopt uit in een uitgewerkte kraagsteen. Waardering Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de Engelse inheemse bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complexmatige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491924
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zevenlandenhuizen: Italië en Spanje

Zevenlandenhuizen is een rij huizen in de Roemer Visscherstraat in de Amsterdamse Vondelparkbuurt.

Geschiedenis

Het is een van de bekendste werken van de Nederlandse architect Tjeerd Kuipers uit 1894, gebouwd in een van de neostijlen, het eclecticisme in opdracht van de Amsterdamse Sam van Eeghen. Het is een rij van zeven woonhuizen, waarbij elk huis een bouwstijl uit een ander Europees land vertegenwoordigt. In de architectuur bestond in de negentiende eeuw een romantisch verlangen naar wat ver weg was, het zogenaamde exotisme.

Zeven landen

De zeven huizen tonen achtereenvolgens de bijdrage van zeven landen aan de geschiedenis van de bouwkunst:

  • nr. 20 Duitsland: de romantische bouwstijl met spitsboog vensters
  • nr. 22 Frankrijk: een bouwwerk beïnvloed door de stijl van een Loire-kasteel
  • nr. 24 Spanje: een villa geïnspireerd op de bouwstijl in Granada met Moorse invloeden
  • nr. 26 Italië: een Italiaans paleis (Palazzo)
  • nr. 28 Rusland: een kathedraal met een uivormige koepel
  • nr. 30 Nederland: een woonhuis in de renaissance stijl
  • nr. 30A Engeland: een pand in de typisch Engelse cottagestijl

Fotogalerij

Externe linksMonumenten in de buurt van Zevenlandenhuizen: Engeland in Amsterdam

Zevenlandenhuizen: Nederland

Roemer Visscherstraat 30
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Nederland, uitgevoerd in neo-renaissancestijl en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen doo..

Zevenlandenhuizen: Rusland

Roemer Visscherstraat 28
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Rusland en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Italië

Roemer Visscherstraat 26
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Italië en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Spanje

Roemer Visscherstraat 24
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Spanje en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrij..

Zevenlandenhuizen: Frankrijk

Roemer Visscherstraat 22
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Frankrijk en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1948..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zevenlandenhuizen: Engeland in Amsterdam

Foto's (1)