Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zevenlandenhuizen: Nederland in Amsterdam

Woonhuis

Roemer Visscherstraat 30
1054EZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1894
Architect: Tjeerd Kuipers


Beschrijving van Zevenlandenhuizen: Nederland

Inleiding HERENHUIS, genaamd Nederland, uitgevoerd in neo-renaissancestijl en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1958 werd een erker aan de achtergevel gebouwd, naar ontwerp van S. Meijer en in opdracht van N.V. Th.J. Huying Handel Mij. Deze aanbouw valt buiten de bescherming. Verder diverse vergrotingen en wijzigingen van met name het interieur en van de kozijnen; aanpassingen aan de veranderde functies als kantoorruimte en hotel. In verband met dit laatste werd een inwendige doorgang gemaakt met het naastgelegen nr.30A. Object-omschrijving Herenhuis van vier bouwlagen: begane grond, eerste en tweede verdieping, en kapverdieping. Opgetrokken in baksteen met symmetrische neo-renaissancistische trapgevel op geprofileerde hardstenen plint. Schuinoplopend dakschild, gedekt met platte pannen; verder waarschijnlijk plat dak. Aan weerszijden van het dakschild een trapgevel. De begane grond heeft aan de rechterzijde de toegangspartij bestaande uit een oorspronkelijke toegangsdeur met halfrond bovenlicht, hardstenen dorpel, spaarvelden met concha-motief en fries met florale stucwerkdecoratie. Verder een tweetal vensters met dubbele houten luiken met geheng. Decoratieve friezen met in midden banderol met landsnaam 'Nederland'. Speklagen en cordonlijst. Op de eerste verdieping een drietal vensters met kroonlijst, verdiepte segmentvormge spaarvelden en hanekam met hoek- en sluitstenen. Cordonlijst met fries waarin decoratief metselwerk en gestucte diamantkoppen, alsmede een tweetal cartouches in rolwerk, met tekst 'Anno 1894'. Op de tweede verdieping een tweetal vensters met kroonlijst. Verder gemetselde strekken, gestucte speklagen en -blokken. Tussen de vensters een rechthoekig gestuct ornament met renaissance- motieven en centrale zonnewijzer. De top van de gevel heeft boven een cordonlijst een centraal venster met borstwering en balusters. Aan weerszijden boogvormige spaarvelden met gestucte schelpmotieven. Verder opeenvolgende cordonlijsten, speklagen en klauwstukken, een hijsluik en een gestuct ornament in de tuit. Twee kleine dakkapellen met kroonlijst en zinken tentdak met piron. Waardering Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de inheemse, 'Oud-Hollandsche' bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complexmatige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491917
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zevenlandenhuizen: Italië en Spanje

Zevenlandenhuizen is een rij huizen in de Roemer Visscherstraat in de Amsterdamse Vondelparkbuurt.

Geschiedenis

Het is een van de bekendste werken van de Nederlandse architect Tjeerd Kuipers uit 1894, gebouwd in een van de neostijlen, het eclecticisme in opdracht van de Amsterdamse Sam van Eeghen. Het is een rij van zeven woonhuizen, waarbij elk huis een bouwstijl uit een ander Europees land vertegenwoordigt. In de architectuur bestond in de negentiende eeuw een romantisch verlangen naar wat ver weg was, het zogenaamde exotisme.

Zeven landen

De zeven huizen tonen achtereenvolgens de bijdrage van zeven landen aan de geschiedenis van de bouwkunst:

  • nr. 20 Duitsland: de romantische bouwstijl met spitsboog vensters
  • nr. 22 Frankrijk: een bouwwerk beïnvloed door de stijl van een Loire-kasteel
  • nr. 24 Spanje: een villa geïnspireerd op de bouwstijl in Granada met Moorse invloeden
  • nr. 26 Italië: een Italiaans paleis (Palazzo)
  • nr. 28 Rusland: een kathedraal met een uivormige koepel
  • nr. 30 Nederland: een woonhuis in de renaissance stijl
  • nr. 30A Engeland: een pand in de typisch Engelse cottagestijl

Fotogalerij

Externe linksMonumenten in de buurt van Zevenlandenhuizen: Nederland in Amsterdam

Zevenlandenhuizen: Rusland

Roemer Visscherstraat 28
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Rusland en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Engeland

Roemer Visscherstraat 30A
Amsterdam
Inleiding Meest westelijk in het complex De Zeven Landen gesitueerd HERENHUIS, genaamd Engeland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B..

Zevenlandenhuizen: Italië

Roemer Visscherstraat 26
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Italië en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Spanje

Roemer Visscherstraat 24
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Spanje en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrij..

Zevenlandenhuizen: Frankrijk

Roemer Visscherstraat 22
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Frankrijk en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1948..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zevenlandenhuizen: Nederland in Amsterdam

Foto's (1)