Zevenlandenhuizen: Nederland in Amsterdam

Roemer Visscherstraat 30
1054EZ Amsterdam

Architect: Tjeerd Kuipers

Beschrijving van Zevenlandenhuizen: Nederland

Inleiding HERENHUIS, genaamd Nederland, uitgevoerd in neo-renaissancestijl en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1958 werd een erker aan de achtergevel gebouwd, naar ontwerp van S. Meijer en in opdracht van N.V. Th.J. Huying Handel Mij. Deze aanbouw valt buiten de bescherming. Verder diverse vergrotingen en wijzigingen van met name het interieur en van de kozijnen; aanpassingen aan de veranderde functies als kantoorruimte en hotel. In verband met dit laatste werd een inwendige doorgang gemaakt met het naastgelegen nr.30A. Object-omschrijving Herenhuis van vier bouwlagen: begane grond, eerste en tweede verdieping, en kapverdieping. Opgetrokken in baksteen met symmetrische neo-renaissancistische trapgevel op geprofileerde hardstenen plint. Schuinoplopend dakschild, gedekt met platte pannen; verder waarschijnlijk plat dak. Aan weerszijden van het dakschild een trapgevel. De begane grond heeft aan de rechterzijde de toegangspartij bestaande uit een oorspronkelijke toegangsdeur met halfrond bovenlicht, hardstenen dorpel, spaarvelden met concha-motief en fries met florale stucwerkdecoratie. Verder een tweetal vensters met dubbele houten luiken met geheng. Decoratieve friezen met in midden banderol met landsnaam 'Nederland'. Speklagen en cordonlijst. Op de eerste verdieping een drietal vensters met kroonlijst, verdiepte segmentvormge spaarvelden en hanekam met hoek- en sluitstenen. Cordonlijst met fries waarin decoratief metselwerk en gestucte diamantkoppen, alsmede een tweetal cartouches in rolwerk, met tekst 'Anno 1894'. Op de tweede verdieping een tweetal vensters met kroonlijst. Verder gemetselde strekken, gestucte speklagen en -blokken. Tussen de vensters een rechthoekig gestuct ornament met renaissance- motieven en centrale zonnewijzer. De top van de gevel heeft boven een cordonlijst een centraal venster met borstwering en balusters. Aan weerszijden boogvormige spaarvelden met gestucte schelpmotieven. Verder opeenvolgende cordonlijsten, speklagen en klauwstukken, een hijsluik en een gestuct ornament in de tuit. Twee kleine dakkapellen met kroonlijst en zinken tentdak met piron. Waardering Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de inheemse, 'Oud-Hollandsche' bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complexmatige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)