Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zevenlandenhuizen: Rusland in Amsterdam

Woonhuis

Roemer Visscherstraat 28
1054EX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1894
Architect: Tjeerd Kuipers


Beschrijving van Zevenlandenhuizen: Rusland

Inleiding HERENHUIS, genaamd Rusland en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrijving Herenhuis van vier bouwlagen: een begane grond, eerste en tweede verdieping en een kapverdieping met toren. De gevelvlakken zijn opgebouwd uit een combinatie van stucwerk en gele baksteen op een hardstenen plint. Het stucwerk is grotendeels in de vorm van cassetten; het metselwerk is in verkort halfsteensverband. Het voorste dakschild is schuinoplopend. Het linkerdeel van de gevel vertoont een torenachtige voorsprong. De begane grond heeft de toegangspartij aan de linkerzijde. De getoogde toegangsdeur bevindt zich in een eveneens getoogde en gestucte portiek. Aan weerszijden een baluster met voet en kussen. De balusters dragen een serliana met bovenin een dierfiguur met de landsnaam 'Rusland' onder een ezelsrugboog. Ornamenteel bandwerk en tandlijsten. Muurveld boven de boog met stucwerk en baksteen. Het rechterdeel bevat een drieledige vensterpartij met draairamen en halfronde bovenlichten. De enkadrering bestaat uit geprofileerd stucwerk. Verder in stucwerk nagebootste gebosseerde natuurstenen blokken. De eerste verdieping heeft aan de rechterzijde een groot getoogd venster, waarboven een ezelsrugboog met gestucte afbeelding van een stralende maan. Aan de linkerzijde een venster met dubbel draairaam en bovenlicht, stucwerkversiering in gestileerd schelpmotief. Sommige geveldelen in gele baksteen. Op de verdieping aan de rechterzijde twee gekoppelde en getoogde vensters met schuifraam en bovenlicht onder ezelsrugbogen met gestucte tandlijst. Geveldelen in baksteen onder hoofdgestel met gestucte rozetten op het fries en tandlijsten aan de kroonlijst. Dakkapel met halfrond raam en ezelsrugboog. Aan de linkerzijde van de hoofdverdieping een venster met dubbel draairaam en bovenlicht. Verder kroonlijstdelen en baksteenversiering. Torenopbouw met halfrond venster met dubbel draairaam en halfrond bovenlicht onder serliana. Overgang van rechthoek naar achthoek. Ui-motief in stucwerk. Kroonlijst waarboven gestucte en geprofileerde frontons en ezelsrugbogen. Achtzijdig omlopende kroonlijst waarboven arcadekrans op halfzuilen met bewerkte nodus, voluutachtige voet en teerlingkapiteel. Tand-, profiel- en knoppenlijst. Zwiebeldach waarop orthodox kruis met maan en stralende zon en steunkettingen. Waardering Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de Russische inheemse bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complexmatige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491909
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zevenlandenhuizen: Italië en Spanje

Zevenlandenhuizen is een rij huizen in de Roemer Visscherstraat in de Amsterdamse Vondelparkbuurt.

Geschiedenis

Het is een van de bekendste werken van de Nederlandse architect Tjeerd Kuipers uit 1894, gebouwd in een van de neostijlen, het eclecticisme in opdracht van de Amsterdamse Sam van Eeghen. Het is een rij van zeven woonhuizen, waarbij elk huis een bouwstijl uit een ander Europees land vertegenwoordigt. In de architectuur bestond in de negentiende eeuw een romantisch verlangen naar wat ver weg was, het zogenaamde exotisme.

Zeven landen

De zeven huizen tonen achtereenvolgens de bijdrage van zeven landen aan de geschiedenis van de bouwkunst:

  • nr. 20 Duitsland: de romantische bouwstijl met spitsboog vensters
  • nr. 22 Frankrijk: een bouwwerk beïnvloed door de stijl van een Loire-kasteel
  • nr. 24 Spanje: een villa geïnspireerd op de bouwstijl in Granada met Moorse invloeden
  • nr. 26 Italië: een Italiaans paleis (Palazzo)
  • nr. 28 Rusland: een kathedraal met een uivormige koepel
  • nr. 30 Nederland: een woonhuis in de renaissance stijl
  • nr. 30A Engeland: een pand in de typisch Engelse cottagestijl

Fotogalerij

Externe linksMonumenten in de buurt van Zevenlandenhuizen: Rusland in Amsterdam

Zevenlandenhuizen: Nederland

Roemer Visscherstraat 30
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Nederland, uitgevoerd in neo-renaissancestijl en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen doo..

Zevenlandenhuizen: Italië

Roemer Visscherstraat 26
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Italië en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Engeland

Roemer Visscherstraat 30A
Amsterdam
Inleiding Meest westelijk in het complex De Zeven Landen gesitueerd HERENHUIS, genaamd Engeland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B..

Zevenlandenhuizen: Spanje

Roemer Visscherstraat 24
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Spanje en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrij..

Zevenlandenhuizen: Frankrijk

Roemer Visscherstraat 22
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Frankrijk en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1948..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zevenlandenhuizen: Rusland in Amsterdam

Foto's (1)