Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zevenlandenhuizen: Italië in Amsterdam

Woonhuis

Roemer Visscherstraat 26
1054EX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1894
Architect: Tjeerd Kuipers


Beschrijving van Zevenlandenhuizen: Italië

Inleiding HERENHUIS, genaamd Italië en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrijving Herenhuis voorzien van licht roze gestucte, sterk symmetrische lijstgevel op smalle geprofileerde plint met fries. Het pand bevat vier bouwlagen: begane grond, eerste en tweede verdieping en kapverdieping. De sterk horizontaal en verticaal gelede gevel heeft op de begane grond aan de linkerzijde de toegangspartij met natuurstenen trede en oorspronkelijke toegangsdeur. Rechts een getoogd venster met zesruits raam. Onderdorpel met lijst en twee rijen kleine diamantkoppen. Links en rechts een gedrongen pilaster met diamantkoppen op de schacht. Gevelvlak opgebouwd uit in stucwerk nagebootste natuursteenblokken bij wijze van rustica-zone. Semi-hoofdgestel als cordonlijst. De eerste verdieping bevat een hoog venster met schuifraam en bovenlicht tussen twee halfzuilen met fantasie-kapiteel, een halfrond balcon met ojiefvormig sierhek. De onderzijde van het balcon bestaat uit een wijde sterk geprofileerde kegelvormige tromp met lobben. Links en rechts een smal venster met schuifraam en bovenlicht. Daarnaast nog een halfpilaster met fantasie-kapiteel. Brede pilasters op de hoeken. Met uitzondering van de halfzuilen zijn de geveldelen, inclusief de pilasters, opgebouwd uit in stucwerk nagebootste natuursteenblokken. Hoofdgestel als cordonlijst. Landsnaam 'Italië' op fries. De tweede verdieping bevat drie vensters met schuif- of draairamen en bovenlichten en kroonlijst als bovendorpel. Tussen deze kroonlijsten een tweetal voluut-ornamenten als bij het Ionische hoekkapiteel. Pilasters bij de hoeken. Het hoofdgestel bestaat uit een onderbroken architraaf met eierlijst, een fries met zeer korte pilasters en een kroonlijst op bewerkte klampen. Boven de kroonlijst nog de drie vensters met draairaam van de zolderverdieping. Verder een viertal cassetten met doorlopende kroonlijst waarop twee centrale siervazen met gelobde buik en twee sierobelisken met bekronende stervorm op de hoeken. Waardering Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de Italiaanse inheemse bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complexmatige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491901
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zevenlandenhuizen: Italië en Spanje

Zevenlandenhuizen is een rij huizen in de Roemer Visscherstraat in de Amsterdamse Vondelparkbuurt.

Geschiedenis

Het is een van de bekendste werken van de Nederlandse architect Tjeerd Kuipers uit 1894, gebouwd in een van de neostijlen, het eclecticisme in opdracht van de Amsterdamse Sam van Eeghen. Het is een rij van zeven woonhuizen, waarbij elk huis een bouwstijl uit een ander Europees land vertegenwoordigt. In de architectuur bestond in de negentiende eeuw een romantisch verlangen naar wat ver weg was, het zogenaamde exotisme.

Zeven landen

De zeven huizen tonen achtereenvolgens de bijdrage van zeven landen aan de geschiedenis van de bouwkunst:

  • nr. 20 Duitsland: de romantische bouwstijl met spitsboog vensters
  • nr. 22 Frankrijk: een bouwwerk beïnvloed door de stijl van een Loire-kasteel
  • nr. 24 Spanje: een villa geïnspireerd op de bouwstijl in Granada met Moorse invloeden
  • nr. 26 Italië: een Italiaans paleis (Palazzo)
  • nr. 28 Rusland: een kathedraal met een uivormige koepel
  • nr. 30 Nederland: een woonhuis in de renaissance stijl
  • nr. 30A Engeland: een pand in de typisch Engelse cottagestijl

Fotogalerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Zevenlandenhuizen: Italië in Amsterdam

Zevenlandenhuizen: Spanje

Roemer Visscherstraat 24
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Spanje en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrij..

Zevenlandenhuizen: Rusland

Roemer Visscherstraat 28
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Rusland en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Frankrijk

Roemer Visscherstraat 22
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Frankrijk en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1948..

Zevenlandenhuizen: Nederland

Roemer Visscherstraat 30
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Nederland, uitgevoerd in neo-renaissancestijl en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen doo..

Zevenlandenhuizen: Duitsland

Roemer Visscherstraat 20
Amsterdam
Inleiding Meest oostelijk gesitueerde HERENHUIS van het complex De Zeven Landen, genaamd Duitsland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)