Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zevenlandenhuizen: Spanje in Amsterdam

Woonhuis

Roemer Visscherstraat 24
1054EX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1894
Architect: Tjeerd Kuipers


Beschrijving van Zevenlandenhuizen: Spanje

Inleiding HERENHUIS, genaamd Spanje en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrijving In neo-Moorse trant uitgevoerd herenhuis met gedecoreerde voorgevel met witte en roze gepleisterde banden. Het pand bestaat uit een beganegrond, twee verdiepingen en een kapverdieping. Het dak is schuinoplopend, waarachter verder plat. Het eerste deel wordt gedekt met shingles. Aan de rechterzijde wordt een torenachtige voorsprong bekroond door een convex tentdak. De beganegrond heeft een hardstenen plint, waarin enkele roze blokken zijn verwerkt. Aan de rechterzijde is de toegangspartij bestaande uit een verdiept geplaatste oorspronkelijke toegangsdeur in portiek met hoefijzerboog met gebiljoende posten. Gestucte platte blokken in segmentvormig bovendeel van de boog. Spaarveld met gestucte florale ornamentiek. Landsnaam 'Spanje' boven de toegangspartij. Aan de linkerzijde een tweetal vensters in hoefijzerboogvorm, met horizontale geleding en gedichte onderzijde. De eerste verdieping heeft aan de rechterzijde een hoefijzerboogvormig venster met dubbele draairamen en bovenlicht. In het linkerdeel grote vensterpartij achter driezijdig balcon met houten hekwerk met ranke balusters en traliewerk. Aan weerszijden van het venster twee gekoppelde hybride zuilen op uitkragend en aan de onderzijde getand stylobaat. Dubbele openslaande balcondeuren, geleed bovenlicht en zijramen. Het segmentvormige deel van de hoefijzerboog is in de archivolt getand. Daaromheen spaarveld met gestucte florale decoratie. De rechterzijde van de tweede verdieping bevat een venster onder gespitste driepasboog. In de concha verschillende gewelfschelpen. Venster met dubbel draairaam. Drie horizontale uitwendige roeden aan de onderzijde. Gestuct geveldeel met geometrische versiering. Aan de linkerzijde twee vensters met draairamen en bovenlicht in hoefijzerbogen boven gestucte en geprofileerde cordonlijst. Het linker venster heeft twee horizontale uitwendige roeden aan de onderzijde. Aan de bovenzijde pendentiefvormig spaarveld tussen de vensters, gestucte floraledecoratie. Uitkragende gootlijst op klossen. Kleine dakkapel op schuinoplopend dakschild. Aan de rechterzijde zet de voorsprong zich nog een verdieping voort; deze bevat een tweetal gekoppelde sleutelgatvensters met tuimelramen. Drie kleine lichtopeningen daarboven. Breed uitkragende daklijst op klampen. A-jour bewerkte windveer. Waardering Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de Spaanse inheemse en Moorse bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complexmatige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491894
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zevenlandenhuizen: Italië en Spanje

Zevenlandenhuizen is een rij huizen in de Roemer Visscherstraat in de Amsterdamse Vondelparkbuurt.

Geschiedenis

Het is een van de bekendste werken van de Nederlandse architect Tjeerd Kuipers uit 1894, gebouwd in een van de neostijlen, het eclecticisme in opdracht van de Amsterdamse Sam van Eeghen. Het is een rij van zeven woonhuizen, waarbij elk huis een bouwstijl uit een ander Europees land vertegenwoordigt. In de architectuur bestond in de negentiende eeuw een romantisch verlangen naar wat ver weg was, het zogenaamde exotisme.

Zeven landen

De zeven huizen tonen achtereenvolgens de bijdrage van zeven landen aan de geschiedenis van de bouwkunst:

  • nr. 20 Duitsland: de romantische bouwstijl met spitsboog vensters
  • nr. 22 Frankrijk: een bouwwerk beïnvloed door de stijl van een Loire-kasteel
  • nr. 24 Spanje: een villa geïnspireerd op de bouwstijl in Granada met Moorse invloeden
  • nr. 26 Italië: een Italiaans paleis (Palazzo)
  • nr. 28 Rusland: een kathedraal met een uivormige koepel
  • nr. 30 Nederland: een woonhuis in de renaissance stijl
  • nr. 30A Engeland: een pand in de typisch Engelse cottagestijl

Fotogalerij

Externe linksMonumenten in de buurt van Zevenlandenhuizen: Spanje in Amsterdam

Zevenlandenhuizen: Italië

Roemer Visscherstraat 26
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Italië en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Frankrijk

Roemer Visscherstraat 22
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Frankrijk en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1948..

Zevenlandenhuizen: Duitsland

Roemer Visscherstraat 20
Amsterdam
Inleiding Meest oostelijk gesitueerde HERENHUIS van het complex De Zeven Landen, genaamd Duitsland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. ..

Zevenlandenhuizen: Rusland

Roemer Visscherstraat 28
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Rusland en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Nederland

Roemer Visscherstraat 30
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Nederland, uitgevoerd in neo-renaissancestijl en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen doo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zevenlandenhuizen: Spanje in Amsterdam