Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zevenlandenhuizen: Frankrijk in Amsterdam

Woonhuis

Roemer Visscherstraat 22
1054EX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1894
Architect: Tjeerd Kuipers


Beschrijving van Zevenlandenhuizen: Frankrijk

Inleiding HERENHUIS, genaamd Frankrijk en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1948 werd in opdracht van mw. A. Jaarsma de Lange de oorspronkelijke veranda aan de achterzijde verwijderd. Object-omschrijving Herenhuis met wit gepleisterde en driezijdig uitgebouwde en sterk horizontaal en verticaal gelede voorgevel op hardstenen plint. Verticale geleding door twee gestelde hoekpilasters of lisenen. Het pand bestaat uit een beganegrond, twee verdiepingen en kapverdieping. De voorzijde van het dak wordt gevormd door een steil schilddak gedekt met shingles. Verder een plat dak. Op de beganegrond een toegangspartij met oorspronkelijke deur waarboven de landsnaam 'Frankrijk'. Verder twee vensters met kruiskozijnen. Op de hoofdverdieping drie vensterpartijen met dubbele openslaande deuren met dubbel bovenlicht, en een klein balcon, uitgevoerd als een vrije uitwerking van het fenêtre à terre met Franse balcons. Op de verdieping drie vensterpartijen met draairamen en bovenlichten. A-jour gestucte borstwering met guirlandes, cirkelvormen en balusters. De symmetrie wordt versterkt door de uniforme geleding van de vensters van de onderscheiden verdie- pingen. Bovendorpels met geprofileerde kroonlijst. Brede gepleisterde lijst met uitkragende band. Middendeel van de gevel zet zich voort in een dakkapel, waarboven nog een kleine aedicula met pilasters, arcadeboog, archivolt, kroonlijst en fronton. Waardering Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de Franse inheemse bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complexmatige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491886
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zevenlandenhuizen: Italië en Spanje

Zevenlandenhuizen is een rij huizen in de Roemer Visscherstraat in de Amsterdamse Vondelparkbuurt.

Geschiedenis

Het is een van de bekendste werken van de Nederlandse architect Tjeerd Kuipers uit 1894, gebouwd in een van de neostijlen, het eclecticisme in opdracht van de Amsterdamse Sam van Eeghen. Het is een rij van zeven woonhuizen, waarbij elk huis een bouwstijl uit een ander Europees land vertegenwoordigt. In de architectuur bestond in de negentiende eeuw een romantisch verlangen naar wat ver weg was, het zogenaamde exotisme.

Zeven landen

De zeven huizen tonen achtereenvolgens de bijdrage van zeven landen aan de geschiedenis van de bouwkunst:

  • nr. 20 Duitsland: de romantische bouwstijl met spitsboog vensters
  • nr. 22 Frankrijk: een bouwwerk beïnvloed door de stijl van een Loire-kasteel
  • nr. 24 Spanje: een villa geïnspireerd op de bouwstijl in Granada met Moorse invloeden
  • nr. 26 Italië: een Italiaans paleis (Palazzo)
  • nr. 28 Rusland: een kathedraal met een uivormige koepel
  • nr. 30 Nederland: een woonhuis in de renaissance stijl
  • nr. 30A Engeland: een pand in de typisch Engelse cottagestijl

Fotogalerij

Externe linksMonumenten in de buurt van Zevenlandenhuizen: Frankrijk in Amsterdam

Zevenlandenhuizen: Duitsland

Roemer Visscherstraat 20
Amsterdam
Inleiding Meest oostelijk gesitueerde HERENHUIS van het complex De Zeven Landen, genaamd Duitsland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. ..

Zevenlandenhuizen: Spanje

Roemer Visscherstraat 24
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Spanje en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrij..

Zevenlandenhuizen: Italië

Roemer Visscherstraat 26
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Italië en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Rusland

Roemer Visscherstraat 28
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Rusland en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Nederland

Roemer Visscherstraat 30
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Nederland, uitgevoerd in neo-renaissancestijl en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen doo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zevenlandenhuizen: Frankrijk in Amsterdam

Foto's (2)