Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zevenlandenhuizen: Duitsland in Amsterdam

Woonhuis

Roemer Visscherstraat 20
1054EX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1894
Architect: Tjeerd Kuipers


Beschrijving van Zevenlandenhuizen: Duitsland

Inleiding Meest oostelijk gesitueerde HERENHUIS van het complex De Zeven Landen, genaamd Duitsland en ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1909 werd naar ontwerp van J.A. de Waal, in opdracht van de toenmalig directeur van de 'Mij. De Zeven Landen' K. Hazelhoff Roelfzema de tuinkamer op de begane grond met twee meter uitgebreid; boven deze vergrote tuinkamer werd een serre geplaatst als aanbouw op de verdieping. Object-omschrijving In rode baksteen op hardstenen plint opgetrokken herenhuis, bestaande uit een beganegrond, een hoofdverdieping, een tweede verdieping en een kapverdieping onder dwars pannen zadeldak tussen tuitgevels en aan de voorzijde een kleine dakkapel met venster met draairamen en kleine hoekpilaren en centrale baluster; mogelijk zet de bedekking zich naar achteren als plat dak voort; houten afgeschermde gootlijst op bewerkte klampen. Het linkerdeel van de voorgevel is schuin teruggezet in sluiting op het naastgelegen pand en bevat de toegangspartij met oorspronkelijke licht getoogde toegangsdeur met bovenlicht en gepleisterde gotiserende omlijsting waarin ventilatie-opening; voorts twee H-vensters boven elkaar met gepleisterde dorpels en op de eerste verdieping een geprofileerde boven-omlijsting en op de tweede verdieping een hanekam; bij de kapverdieping een meerzijdige houten arkeltoren met uivormig, met zinken shingles gedekt dak en pendentief met ribben aan de onderzijde. Het rechterdeel van de voorgevel heeft op de beganegrond een drietal spitsbogige vensters tussen geblokte muurdammen van muraalbogen. Een rechthoekige ondiepe erker onder klein lessenaarsdak met overstek strekt zich uit over de eerste en tweede verdieping, gedragen door vier donkere korbeelstukken met houten posten en voorzien van vensters aan drie zijden. De bovenste venstergroep is sterk gotiserend met lancetvensters en spitsbogen. De gotiserende detaillering bestaat verder uit houten venstervormen, bloemmotief, spitsboogvormen en een aan de onderzijde afhangende opengewerkte rand met driepasmotieven en toten. Waardering Rijk gedetailleerd herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een geheel op de Duitse inheemse bouwtradities geïnspireerde architectuur in de context van een complex-matige staalkaart van Europese bouwstijlen en als onderdeel van het door Tj. Kuipers ontworpen complex De Zeven Landen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491879
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zevenlandenhuizen: Italië en Spanje

Zevenlandenhuizen is een rij huizen in de Roemer Visscherstraat in de Amsterdamse Vondelparkbuurt.

Geschiedenis

Het is een van de bekendste werken van de Nederlandse architect Tjeerd Kuipers uit 1894, gebouwd in een van de neostijlen, het eclecticisme in opdracht van de Amsterdamse Sam van Eeghen. Het is een rij van zeven woonhuizen, waarbij elk huis een bouwstijl uit een ander Europees land vertegenwoordigt. In de architectuur bestond in de negentiende eeuw een romantisch verlangen naar wat ver weg was, het zogenaamde exotisme.

Zeven landen

De zeven huizen tonen achtereenvolgens de bijdrage van zeven landen aan de geschiedenis van de bouwkunst:

  • nr. 20 Duitsland: de romantische bouwstijl met spitsboog vensters
  • nr. 22 Frankrijk: een bouwwerk beïnvloed door de stijl van een Loire-kasteel
  • nr. 24 Spanje: een villa geïnspireerd op de bouwstijl in Granada met Moorse invloeden
  • nr. 26 Italië: een Italiaans paleis (Palazzo)
  • nr. 28 Rusland: een kathedraal met een uivormige koepel
  • nr. 30 Nederland: een woonhuis in de renaissance stijl
  • nr. 30A Engeland: een pand in de typisch Engelse cottagestijl

Fotogalerij

Externe linksMonumenten in de buurt van Zevenlandenhuizen: Duitsland in Amsterdam

Zevenlandenhuizen: Frankrijk

Roemer Visscherstraat 22
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Frankrijk en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. N.B. In 1948..

Zevenlandenhuizen: Spanje

Roemer Visscherstraat 24
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Spanje en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschrij..

Zevenlandenhuizen: Italië

Roemer Visscherstraat 26
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Italië en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Rusland

Roemer Visscherstraat 28
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Rusland en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen door Tj. Kuipers in 1894. Object-omschri..

Zevenlandenhuizen: Nederland

Roemer Visscherstraat 30
Amsterdam
Inleiding HERENHUIS, genaamd Nederland, uitgevoerd in neo-renaissancestijl en deel uitmakend van het complex De Zeven Landen, ontworpen doo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zevenlandenhuizen: Duitsland in Amsterdam

Foto's (1)