Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis met winkel in Vaals

Woonhuis

Lindenstraat 9
6291AE Vaals
Limburg

Bouwjaar: 1895-1905


Beschrijving van Dubbel woonhuis met winkel

Inleiding Vml. DUBBEL WOONHUIS MET WINKEL in de gesloten wand van de Lindenstraat. Omstreeks 1900 gebouwd in eclectische stijl en thans in gebruik als dubbele wooneenheid met acht appartementen. Het interieur van de panden is in 1975 in opdracht van de Woningvereniging Vaals verbouwd. Hierbij zijn aan de achtergevel enkele balkons en brandtrappen aangebracht en de beide dakzijden van nieuwe dakkapellen voorzien. Zowel de balkons, de brandtrappen als de dakkapellen zijn uitgesloten van bescherming. Het dubbele pand vormt door situering en stijl een eenheid met het appartementsgebouw 13 A/G-15 A/G. Omschrijving Het appartementsgebouw heeft drie bouwlagen plus souterrain- en zolderverdieping in lengterichting, het geheel onder een zadeldak met muldenpannen en luifelgoten op consoles. Pand nr. 9 heeft een gevelindeling met vijf vensterassen, waarvan de symmetrie wordt doorbroken door de voormalige winkelpui in de eerste bouwlaag. Pand nr. 11 heeft eveneens vijf vensterassen, maar is volledig symmetrisch. Gepleisterde voorgevels, met gestucte plinten, speklagen, imitatievoegen, gevellijsten, kaderlijsten en vensterlijsten. De sluitstenen van de vensterlijsten kenmerken zich door decoratieve ornamenten. Blauwstenen traptreden in de entrees. Segmentboogvormige houten T-vensters, segmentboogvormige houten paneeldeuren met bovenlicht en rechthoekige dubbele houten T-vensters in de winkelpui. De wit gesauste bakstenen achtergevel heeft tweemaal vijf travee├źn, is voorzien van segmentboogvormige houten kruiskozijnen met achtruits roedeverdeling. De vensters aan weerszijden van de achterdeuren zijn uitgebroken voor de plaatsing van extra achteruitgangen. Waardering Het appartementsgebouw is uit architectuurhistorisch oogpunt van belang vanwege de bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Het is een belangrijk onderdeel van het beschermde dorpsgezicht Vaals, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van Vaals. Het pand beschikt over een redelijke architectonische gaafheid van het exterieur, is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving en heeft een redelijke zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491858
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis met winkel in Vaals

Dubbel woonhuis

Lindenstraat 13
Vaals
Inleiding Vml. DUBBEL WOONHUIS in de wand van de Lindenstraat. Omstreeks 1900 gebouwd in eclectische stijl en thans in gebruik als dubbele ..

Winkelwoonhuis

Lindenstraat 3
Vaals
Inleiding WINKELWOONHUIS, ca. 1900, gesitueerd in de gesloten wand van de Lindenstraat. Zowel de aangebouwde woonvertrekken onder platte d..

St. Pauluskerk

Kerkstraat 27
Vaals
St.Paulus, gewijd 1893, J.Kayser. Neogotische KRUISBASILIEK MET TOREN, bekroond door een achthoekige lantaarn met hoekpinakels in het verlen..

Bakstenen huis met ingang en vensters in naamse steen

Kerkstraat 8
Vaals
Bakstenen huis met ingang en vensters in Naamse steen, XVIII-XIX.

Gedeelte van het binterimse huis

Koperstraat 6
Vaals
Gedeelte van het Binterimse Huis. TWEE PANDEN uit 1790 met twee verdiepingen, middenrisaliet en hoeklisenen. Segmentboogvensters in omlijsti..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis met winkel in Vaals

Foto's (2)