Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rectoraatskerk van de H.Catharina in Lemiers

Kerkelijk Gebouw

Lemiers-Rijksweg 83
6295AL Lemiers (gemeente Vaals)
Limburg

Bouwjaar: 1895-1896


Beschrijving van Rectoraatskerk van de H.Catharina

Inleiding RECTORAATSKERK VAN DE H.CATHERINA EN LUCIA, 1895-1896. Gebouwd in neo-romaanse stijl naar een ontwerp van de Roermondse architect J. Jorna. De kerk is gesitueerd aan de rijksweg Vaals-Maastricht. Omschrijving Kruiskerk met driebeukig basilicaal schip, dwarspand en koor, tweelingtorens aan weerszijden van de westgevel. De kerk heeft relatief kleinschalige proporties. Zadeldaken op het schip en de kruisarmen, lessenaarsdaken op de zijbeuken, torenspitsen met leien in Maasdekking; dakkapellen en bakgoten. Bakstenen optrek met rood geglazuurde bakstenen lisenen, rondboogfriezen, vensterlijsten. Het schip is voorzien van zich verjongende steunberen en bloktanddecoraties. Tussen de tweelingtorens een uitgebouwd portaal met trapsgewijs uitgemetselde rondboog, waarin een rechthoekige dubbele houten deur met smeedijzeren beslag in rondboogvormige lijst. In het vulstuk een gebeeldhouwd familiewapen en het opschrift: "Auxiliis Pii Baronis Von Thimus Locupletibus Aedificator". Gekoppelde rondboogvensters, galmgaten en nissen met tussenkolommen in rondboogvormige lijsten. Ronde roosvensters met natuurstenen traceringen. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 14de eeuw, diam. 59 cm. Sober, op onderdelen vernieuwd INTERIEUR met kruisgewelven, waarin onder meer de drie gebrandschilderde neo-gotische ramen, geschonken door de familie Schlüper-Jobses, van belang zijn. Waardering De rectoraatskerk van Lemiers is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en vanwege de maatvoering een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De kerk is vanwege de bouwstijl, als bijzonder specimen van het oeuvre van de Roermondse architect Jorna, de esthetische kwaliteiten, de vormgeving, het materiaalgebruik en de ornamentiek van regionaal architectuurhistorisch belang. De kerk is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van Lemiers en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de gemeente Vaals. Het bouwwerk beschikt over architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de dorpse omgeving. Tenslotte is de kerk typologisch zeldzaam te noemen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491845
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Catharina en Luciakerk
Lemiers-Kerk (2).JPG
Plaats Lemiers
Gebouwd in 1895-1896
Gewijd aan Sint-Catharina en Lucia
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  491845
Architectuur
Architect(en) Jan Jorna
Achterzijde
Achterzijde
Lijst van rijksmonumenten in Lemiers
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Catharina en Luciakerk ofwel Rectoraatskerk van de H.Catherina en Lucia is een kerkgebouw in Lemiers in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Vaals. Ze is gesitueerd aan de Provinciale weg 278 van Maastricht naar Vaals.

Het gebouw is een rijksmonument en gewijd aan Sint-Catharina en Sint-Lucia.

Geschiedenis

De kern van Lemiers ligt oorspronkelijk rond de Sint-Catharinakapel. Na de aanleg van de weg van Maastricht naar Vaals (nu de N278) verschoof de kern van het dorp in westelijke richting.

Het gebouw is in 1895-1896 opgetrokken in neoromaanse stijl naar het ontwerp van de Roermondse architect Jan Jorna.

Opbouw

De kerk is een kruiskerk met een driebeukig basilicaal schip, dwarspand en koor. Aan de westzijde bevinden zich de tweelingtorens in het dubbeltorenfront met ieder een achtkantige spits tussen vier topgevels. Het schip heeft vier traveeën, waarbij de torens zich in de westelijke travee bevinden. Het koor heeft één travee en een lagere vijfzijdige koorsluiting.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Rectoraatskerk van de H.Catharina in Lemiers

Kasteel Lemiers: hoofdonderdeel

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL, XVII, op middeleeuwse grondslag, bestaande uit twee bakstenen (op een onderbouw van merge..

Vakwerkhuizen met verdieping onder een zadeldak

Lemiers-Rijksweg 120
Lemiers (Gemeente Vaals)
Vakwerkhuizen met verdieping onder een zadeldak, XVIII-XIX.

Kasteel Lemiers: parkaanleg

Oud Lemiers 6
Lemiers (Gemeente Vaals)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan; b. park; c. voorplein; d. boerderijerf; e. weilanden. Ad a.: De oprijla..

Huis van vakwerk, van belang door ligging tegenover oude kerk. Witgeverfd

Oud Lemiers 21
Lemiers (Gemeente Vaals)
Huis van vakwerk, XVIII-XIX, van belang door ligging tegenover oude kerk. Witgeverfd.

Huis van vakwerk, van belang door ligging tegenover de oude kerk. Witgeverfd

Oud Lemiers 23
Lemiers (Gemeente Vaals)
HUIS van vakwerk, XVIII-XIX, van belang door ligging tegenover de oude kerk. Witgeverfd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Rectoraatskerk van de H.Catharina in Lemiers

Foto's (2)