Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel Camillianenklooster (thans Museum Vaals) in Vaals

Kerkelijk Gebouw

Eschberg 7
6291NK Vaals
Limburg

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Kapel Camillianenklooster (thans Museum Vaals)

Inleiding Neo-romaanse KLOOSTERKAPEL, in 1908 gebouwd voor de Paters Camillianen. De kapel is een aanbouw van het landhuis de Esch, XVIII, dat als klooster werd ingericht. Dit landhuis is rijksbeschermd. Omschrijving Kloosterkapel van één bouwlaag op kruisvormige plattegrond, gesitueerd in lengterichting ten opzichte van een sterk hellende straatweg. Gedekt door een zadeldak met muldenpannen, verzonken tussen met zink beklede kopgevels en een scheimuur; een geheel zinken dakruiter met rondboogvormige galmgaten, galmborden en windvaan. Verlaagde absis en straalkapellen onder schilddaken met nokpionnen en leien in Rijndekking. De kapel heeft aan de straat- en binnenplaatszijde vrijwel identieke gevels. Bakstenen gevels op een rode licht geprofileerde plint, uitlopend in rode lisenen en rondboogfriezen. Keramische dorpel- en profielstenen. De gevelvelden tussen de lisenen bevatten telkens een rondboogvormige vensternis, uitgevoerd in bruine baksteen, waarin gekoppelde rondboogvormige glas-in-lood vensters met bakstenen tussenzuilen. Trapsgewijs uitgemetselde kroonlijst onder de bakgoten. Gemetselde kruisornamenten in de kruisarmen en de kopgevel van het schip. Rond glas-in-lood venster met kruisvormige geleding boven de absis. Het risalerende rondboogvormige voorportaal - met getrapte rondbogen op bakstenen zuiltjes en een gepleisterd vulstuk met Christusfiguur - loopt uit in een topgevel met schouderstukken en heeft twee gekoppelde rechthoekige houten toegangsdeuren met smeedijzeren beslag, gescheiden door een zuilvormige tussenstijl. Sober INTERIEUR met kruisgewelven, waarin diverse na-oorlogse onderdelen. Het verbindingsvolume tussen kapel en landhuis heeft een mansardedak met muldenpannen, leien in Rijndekking en grote zinken dakkapel. Waardering De kloosterkapel van de Camillianen is van cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het bouwwerk is vanwege de stijl, de esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik en de stijlgebonden ornamentiek van regionale architectuurhistorische waarde. De kapel is vanwege de situering van belang voor het aanzien van de streek, beschikt over architectonische gaafheid en is redelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491833
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het museum
De ingang

Museum Vaals is een museum dat gevestigd is in de kapel van het voormalige Camillianenklooster De Esch in Vaals in de Nederlandse provincie Limburg. Het museum beheert een verzameling van meer dan 200 heiligenbeelden. Op het terrein bevindt zich ook een museumcafé en tussen het museumcafé en de kapel bevindt zich het voormalige klooster. Verder is er ook een museumtuin.

Geschiedenis

In het voorjaar van 2009 werd het heiligenbeeldenmuseum geopend in de monumentale kloosterkapel.

In januari 2013 organiseerde het museum een inzamelingsactie van religieuze artikelen, om te zorgen dat zij niet weggegooid worden maar dit stukje religieus erfgoed behouden blijft. Het gaat daarbij om artikelen zoals mariabeeldjes, bidprentjes en rozenkransen.[1]

Tentoonstelling

Het museum heeft een collectie die bestaat uit meer dan 200 heiligenbeelden die stammen uit de periode 1850-1920. De beelden hebben afmetingen van 1 meter tot 3,5 meter hoog en worden tentoongesteld in de kloosterkapel die voorzien is van gebrandschilderde ramen en wand- en plafondschilderingen. Tevens wordt er een wisselende tentoonstelling gehouden met werken van moderne kunstenaars.

Externe link


Monumenten in de buurt van Kapel Camillianenklooster (thans Museum Vaals) in Vaals

Huis De Esch

Eschberg 5
Vaals
Buitenhuis, XVIII, van baksteen met verdieping en mansardedak. Zeer brede voorgevel in het midden voorzien van een verhoogde partij met fron..

De Weijerhof: hoeve van baksteen

Weijerweg 2
Vaals
Hoeve van baksteen, XVIII, gelegen aan een binnenplaats. Tussendorpelkozijnen en ingang van Naamse steen. Deel uitmakend van het complex, ho..

Weijerhof: perceelsgedeelte onder een dak met het nr 2, onderdeel van hoeve

Weijerweg 3
Vaals
Perceelsgedeelte onder een dak met het nr 2. Pand deel uitmakend van het complex Weyerhof, hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats...

Vaalsbroek: Watermolen

Vaalsbroek 5
Vaals
Omschrijving onderdeel 4: WATERMOLEN, XVIII-c; ten noordoosten van het kasteel naast de oprijlaan en de grote molenvijver; witgeschilderd ..

Drie stuwvijvers met bijbehorende sluisjes en duikers

Weijerweg 4
Vaals
Complexonderdeel 2 Omschrijving Drie stuwvijvers met bijbehorende sluisjes en duikers waarvan twee kleine vijvers ten noorden van de U-vor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapel Camillianenklooster (thans Museum Vaals) in Vaals

Foto's (2)