Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Douanepost in Vaals

Gebouw

Akenerstraat 2
6291BB Vaals
Limburg

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Douanepost

Inleiding Voormalige DOUANEPOST. Klein wachtgebouwtje bij de rijksgrens aan de Akenerstraat, XIX B, tegen de voorgevel van het laatste pand in de straatwand, in traditioneel-ambachtelijke stijl. De aanpalende oude grenssteen met Duitse rijksadelaar geniet reeds rijksbescherming. Omschrijving De douanepost heeft een bouwlaag op een rechthoekige plattegrond, gesitueerd in dwarsrichting. Gedekt door een tussen kopgevels verzonken zadeldak met zinken bedekking. Bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband, met gecementeerde plint en hardstenen dorpels. Symmetrisch geveltje met centraal geplaatste, rechthoekige houten toegangsdeur, geflankeerd door twee smalle houten vensters, uitlopend in kopgevel met hardstenen afdekking, schouderstukken op consoles en risalerende bekroning. Smalle, rechthoekige houten zijgevelvensters. Rollagen. Waardering De voormalige douanepost aan de Akenerstraat is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling. Uit oogpunt van ensemblewaarden is het gebouw van belang vanwege de situering in het beschermde dorpsgezicht, van belang voor het aanzien van Vaals en de historisch-ruimtelijke relatie met de rijksgrens. Het pand beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Tenslotte kan men spreken van een zeer grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491820
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Douanepost in Vaals

Grenssteen met adelaar, van oudheidkundige waarde

Akenerstraat, naast douanepost
Vaals
Grenssteen met adelaar, van oudheidkundige waarde.

Voormalige waalse kerk, van baksteen

Akenerstraat 12
Vaals
Voormalige Waalse Kerk, van baksteen, XVII; de topgevel met natuurstenen gevel- en eindfrontonomlijsting, bekroond door een windvaan in de v..

Schatull: Bakstenen huis met verdieping en zadeldak

Kerkstraat 72
Vaals
Bakstenen HUIS met verdieping en zadeldak; blijkens ankers in de zijgevel uit 1732. In de achtergevel vensterkozijnen van Naamse steen, die ..

Toren van de vroegere parochiekerk, opgetrokken van ruwe zandsteenblokken, omstreeks 1300

Kerkstraat 47I
Vaals
Hervormde kerk in 1671 opgetrokken tegen de oude kerktoren; bak- stenen zaalkerk met veelzijdige sluiting en steunberen bekroond met voluten..

Hervormde pastorie

Kerkstraat 41
Vaals
Hervormde pastorie. Monumentaal bakstenen huis uit 1717, met voorgevel van vijf travee├źn; omlijstingen van Naamse steen; de vensters met sa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Douanepost in Vaals

Foto's (2)