Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige kurzaal, halfvrijstaand in de wand van de Koperstraat in Vaals

Gebouw

Koperstraat 2 A
6291AJ Vaals
Limburg

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Voormalige kurzaal, halfvrijstaand in de wand van de Koperstraat

Inleiding Voormalige KURZAAL, halfvrijstaand in de wand van de Koperstraat, XIX B, in eclectische stijl. Naderhand ingericht als bakkerij 'Ons Dagelijks Brood' van Cooperatieve Vereeniging De Eendracht. Vanaf 1979 is de begane grond, vanwege een doorbraak naar het vml. Kurhotel, deels in gebruik bij de naburige apotheek en hebben de overige ruimten een woon- of kantoorfunctie gekregen. Het interieur is volledig aan de nieuwe functies aangepast en bezit geen monumentale waarde. Omschrijving Kurzaal van een bouwlaag op rechthoekige plattegrond, onder een zadeldakconstructie met pannen. Halfvrijstaand in de wand van de Koperstraat, vormt van oudsher een functionele en architectonische eenheid met het naburige Kurhotel. Symmetrische vormgeving, met vijf traveƫn waarvan de derde uitloopt in een grote topgevel. Deze wordt bekroond door een harp, is op de schouderstukken voorzien van vazen en heeft aanzienlijke klauwstukken. De dakconstructie wordt aan het oog onttrokken door een attiek met vazen, die de bekroning vormen van de lisenen met zuilmotieven, waardoor de vensterassen onderling gescheiden worden. Diamantkoppen, composietkapitelen, cannelures en waterlijsten verfraaien de voorgevel. Deze heeft rondboogvormige houten T-vensters, een rondboogvormige houten deur en een rondboogvormig houten topgevelvenster. Waardering De voormalige Kurzaal is van cultuurhistorische waarde als een zeer bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling niet meer herkenbaar dus irrelevant en vanwege de innovatieve waarde van het bouwwerk. De architectuurhistorische kwaliteiten worden bepaald door de op het naburige Duitsland georienteerde bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de ornamentiek. Het pand vormt, in combinatie met de naburige apotheek Prickartz, een essentieel onderdeel van het beschermd dorpsgezicht Vaals en is van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van Vaals. Het exterieur van de Kurzaal beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de bebouwde omgeving. Tenslotte beschikt de Kurzaal over een grote typologische, functionele en streekgebonden architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491812
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige kurzaal, halfvrijstaand in de wand van de Koperstraat in Vaals

Gedeelte van het binterimse huis

Koperstraat 4
Vaals
Gedeelte van het Binterimse huis. Pand met twee verdiepingen uit 1790, met geblokte hoeklisenen. Segmentboogvensters in omlijstingen van Naa..

Gedeelte van het binterimse huis

Koperstraat 6
Vaals
Gedeelte van het Binterimse Huis. TWEE PANDEN uit 1790 met twee verdiepingen, middenrisaliet en hoeklisenen. Segmentboogvensters in omlijsti..

Apotheek Prickartz

Maastrichterlaan 58
Vaals
Inleiding Voormalig KURHOTEL, vervolgens kantoor van katholieke vakbond en pensioenfonds De Eendracht, winkel van Coƶperatieve Vereeniging..

Dubbel woonhuis

Lindenstraat 13
Vaals
Inleiding Vml. DUBBEL WOONHUIS in de wand van de Lindenstraat. Omstreeks 1900 gebouwd in eclectische stijl en thans in gebruik als dubbele ..

Dubbel woonhuis met winkel

Lindenstraat 9
Vaals
Inleiding Vml. DUBBEL WOONHUIS MET WINKEL in de gesloten wand van de Lindenstraat. Omstreeks 1900 gebouwd in eclectische stijl en thans in ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)