Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster en school in Margraten

Kerkelijk Gebouw

Rijksweg 30
6269AC Margraten (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1911-1912


Beschrijving van Klooster en school

Inleiding In een traditionele bouwstijl rond 1911 langs de Rijksweg in Margraten gebouwd KLOOSTER MET SCHOOLGEBOUW. De aanbouwen aan de achtergevel van klooster en schoolgebouwzijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving Het klooster en schoolgebouw heeft een T-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met mansardedaken gedekt met tuiles du Nord pannen. De toegepaste bouwmaterialen zijn baksteen en mergel. Het vrijstaande gebouw bestaat uit twee met elkaar verbonden panden, waarbij het voormalige schoolgebouw haaks op de rechterzijgevel van het klooster staat. Rechthoekige houten T vensters. Rechthoekige houten deur gevat in een segmentboog. Het oostelijk gelegen pand, het klooster, heeft een naar voren springend middendeel, dit gedeelte loopt uit in een topgevelachtige dakkapel, en is door een laagbouw met recente raampartijen verbonden met het haaks daarop gelegen schoolgebouw. De beide gebouwen zijn overeenkomstig gedecoreerd: horizontale mergel banden, lisenen, het gebruik van baksteen reliƫf onder de dakrand, decoratieve daklijst. De straatgevel van het schoolgebouw is voorzien van een decoratieve nis met H. Hartbeeld. Aan de onderzijde van het H. Hartbeeld een gevelsteen met het jaartal 1911. In de rechterzijgevel van het voormalige schoolgebouw wordt de dakgoot onderbroken door de dakkapelachtige vensters. Aan de achtergevel enkele aanbouwen in een bouwlaag en met een plat dak. Aan de straatzijde een bakstenen muur met hierop bakstenen kolommen verbonden met smeedijzeren stangen. Waardering Het klooster met voormalig schoolgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. Het object bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het object door de situering aan de Rijksweg en daarmee onderdeel uitmakend van een lineaire ontwikkeling in de bebouwing van de kern Margraten, en tevens van betekenis voor het aanzien van dit dorp. Klooster en voormalige school zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur, en de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 491766
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster en school in Margraten

Hoeve in haakvorm

Sprinkstraat 12
Margraten (Gemeente Eijsden Margraten)
Hoeve in haakvorm, plm 1700. Aan de straat een puntgevel van breuksteen, waarin een tweelichtkozijn en dichtgemetselde tussendorpelkozijnen ..

Drie hekpijlers van mergel met vaasvormige bekroningen

Sprinkstraat 6
Margraten (Gemeente Eijsden Margraten)
Drie hekpijlers van mergel met vaasvormige bekroningen, XIXb.

Hoeve met binnenplaats

Pastoor Brouwersstraat 5
Margraten (Gemeente Eijsden Margraten)
HOEVE met binnenplaats. Woonhuis van mergel, voorzien van een puntgevel met kroonlijst en topomlijsting. Vensters met booglateien van Naamse..

Zwingelput

To. kerk te Margraten
Margraten (Gemeente Eijsden Margraten)
Zwingelput, XIX B, t.o. kerk.

R.K. Kerk van de H. Margarita

Pastoor Brouwersstraat 21
Margraten (Gemeente Eijsden Margraten)
R.K. KERK. Toren van mergel, XIXd met oudere resten. Schip dwars op de oorspronkelijke kerkas, 1923. Driezijdig gesloten koor van mergel,..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klooster en school in Margraten

Foto's (7)